property-properly

Zöld, zöld, zöld! - a minőségi beltéri levegőért

Zöld, zöld, zöld! - a minőségi beltéri levegőért

Az irodai munkát végző dolgozok hatékonysága növelhető, ha az irodatér a munkatársak egészségi állapotára, komfortérzetére is pozitív hatást gyakorol. A környezetvédelmi és energetikai kérdések mellett ezen tényezők is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak új épületek esetén már egészen a tervezési fázásban is. Az irodaépületekben a beltéri levegő minőségének javításával, légszűrőkkel, fokozott szellőzéssel és speciális berendezésekkel, élő növényekkel, zöldfalakkal enyhíthetjük a stresszt és segíthetjük fenntartani a szervezet hormonális egyensúlyát. ple_going_green.jpgA növényzet levegő tisztító és irodai komfortra gyakorolt hatását elsők között 2010-ban Új-Delhiben a  Paharpur Business Centre épületében alkalmazták. Az üvegházzal kiegészített irodaházban több, mint 2000 növény segíti a rendkívüli módon szennyezett városi levegő megtisztítását. A növények feladata egyszerű; eltávolítják a szmogot és egyéb kemikáliákat az épületbe érkező kültéri levegőből. Az irodaterekbe így a szellőző berendezéseken keresztül kizárólag a már megtisztított levegő érkezik be. A növények szennyeződés felvevő képességét és gyorsabb növekedését összegyűjtött esővíz permetezésével növelik.ple_going_green_1.jpgAz irodatervezés során számos zöldfal megoldás terjedt el, melyek nem csak esztétikusak, de egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak, használjuk őket bátran kiegészítésként a professzionális gépészeti rendszerek mellett.ple_going_green_2.jpg

 

Zöld, zöld, zöld! - a minőségi beltéri levegőért Tovább
Emlékeink őrzői - az illatok

Emlékeink őrzői - az illatok

Az illatok a mindennapjaink szerves részét képezik, nem menekülhetünk el előlük és nem is zárhatjuk ki őket a mindennapjainkból. Magyarország leghíresebb parfümőre, Zsolyomi Zsolt szerint az illatok behatolnak az elménkbe és belelátnak a szívünkbe. Veszélyes fegyverek.

Szeretjük magunkat körülvenni kellemes illatokkal, legyen az a magunkon használt parfüm, az autóban használt illatosító vagy akár egy friss virágcsokor az asztalon. Ez nem meglepő, hiszen a szaglás és az emlékezet között igen szoros a kapcsolat. A szaglást tartják a tudósok a legősibb érzékelési formának, aminek kezdetleges alapjai már a baktériumoknál is megvan.  Azt, hogy a természet elsődleges érzékszervnek alkotta meg az orrunkat, mi sem mutatja jobban, mint a benne található receptorok sokszínűsége. Míg a szemben összesen négy különböző funkciójú receptor van, a tapintás útján pedig csak nyomást, hőt és fájdalmat érzékelünk, addig az orrban legalább 1000 különféle receptor sejt működik és születik újjá az életünk során. Mi több, nemcsak megújulnak ezek az érzékelő sejtek, de változnak is aszerint, hogy a szaglásunkat mire és milyen intenzíven használjuk. Ennek eredményeképpen vagyunk képesek több száz illatot és szagot megkülönböztetni.

Bár rendkívül változatos információkat gyűjthetünk be szaglásunk által, mégsem tudjuk ezeket olyan jól leírni és elmondani, mint ahogy például a hangokat vagy színeket. A színeknek külön neveket adtunk (bíbor, bordó, vörös, cinóber, karmazsin – hogy csak a piros különféle árnyalatinak nevét említsük), a különböző frekvencián rezgő hangokat is elneveztük (C,D,E,F,G,A,H,C plusz a félhangok), de ha illatokról van szó, legfeljebb annyit tudunk mondani, hogy „tavasz illatú, sütemény illatú”. A szagokat csak úgy tudjuk szóval leírni, ha felidézzük azt, ami a szóban forgó konkrét illatot árasztja.sanodor_emlekeink_orzoi.jpg

Amikor újra érezünk egy bizonyos illatot, amihez egykor erős érzelmi töltés párosult, az azonnal előhívja az érintetlen, kibeszéletlen érzelmek és az emlékek sokaságát. Így őrizzük meg szaglásunkkal a legtisztábban és legmélyebben a tapasztalatainkat, emlékeinket és érzelmeinket a világról. Az emberi szaglás valóságos időgép, amely érzelmek és emlékek felidézésére alkalmas - állítja egy amerikai kutatóorvos Jay Gottfried Proust hipotézisében.

Ezeket az asszociációkat és régi emlékeket próbálják előhívni a különböző „nosztalgikus” termékekkel is, amelyek ígérete szerint ezeknek az íze és illata semmit nem változott az évek alatt.

Továbbá kiderült az is a kutatásokból, hogy a kellemes illatú környezet több szebb emléket idéz fel, ez azonban fordítottan is működik így pl. a „kórház szag” megérzése valahol, lehangoló asszociációkat, emlékeket idézhet fel. Ezek alapján főleg az olyan helyeken, amikhez az embereknek könnyen negatív emléke fűződhet (pl. várótermek, orvosi rendelők), érdemes kellemes környezetet teremteni, tudatosan illatosítani és kihasználni az illatmarketing erejét.

Az illatok emlékei hozzájárulnak a termékélményhez is, ha egy termék tudatosan tervezve képes pozitív emlékekhez hozzájárulni, akkor a későbbi vásárlási helyzetekben aktiváló szemponttá válik.

Ezen elv szerint működnek a gyorséttermek, vendéglátóhelyek is, amik az illatokkal asszociációkat indítanak el az agyunkban és eszünkbe juttatnak pl. egy jó baráti beszélgetést, amit ott éltünk át egy finom étel mellett. Később megérezve ezeket az illatokat, hajlamosabbak leszünk ezáltal betérni oda többször is. Ezt az érzelmi emlékezést használják fel a hipermarketek is a „friss kenyér illattal”, ami a biztonsággal, otthonnal és a meleggel asszociálódig évezredek óta. Minimális anyagi befektetéssel 10-12 százalékos forgalomnövekedés is elérhető egy jól megválasztott illattal. Az illatok sokkal jobban befolyásolják az életvitelünket, mint annak tudatában lennénk.

 

Emlékeink őrzői - az illatok Tovább
Környezettudatos, gyorsan megtérülő automata ajtók

Környezettudatos, gyorsan megtérülő automata ajtók

A kézi működtetés helyett automata ajtóműködtetés választása a beléptetési komfort növekedése mellett máris jelentős energia-megtakarítást eredményez. Tolóajtóinkon az elektronikus vezérlő panelen például egyszerű módon beállítható a nyári állás (maximálisan nyitott) vagy a téli üzemmód. Továbbá van egyirányú közlekedés funkció, ami például közvetlenül zárás előtt nagyon praktikus lehet. A különböző programválasztás megkönnyíti a személyek áthaladását, de ez az automatizálás ugyanakkor a beltéri klíma jobb kézben tartásával is jár. Ezáltal csökkennek a fűtési és hűtési költségek, kisebb huzatterhelést éreznek, egyúttal élvezhetik a fenntartott klíma előnyeit. Ezáltal az Ön háza megőrzi nyitott jellegét, ugyanakkor élvezi e megoldás összes más előnyét is.002_1.jpg

Hőszigetelő ajtó

A hőszigetelés kulcselem az építőiparban. Míg a tetők, falak és ablakok már évtizedek óta szigetelőanyaggal vannak ellátva, automata tolóajtóknál zárt helyzetben is hőcsere zajlik le az épület belső és külső oldala között, még akkor is, ha hőszigetelő üveget használnak.

Az ajtószárnyakat érő dinamikus hatások különleges intézkedéseket igényelnek, emiatt eddig nem sikerült kis méreteken belük tartani a termikusan elkülönülő ajtótokot. Ezért a piacon ma elérhető jelenlegi rendszerek gyakran rendkívül masszív kivitelűek. Ezek a homlokzatépítésből átvett hőhíd-mentes profilok tehát optikai szempontból kompromisszumot jelentenek.

Egy svájci automata ajtókat gyártó cég saját fejlesztése

A THERMCORD és THERMCORD+ speciálisan az automata ajtók számára kifejlesztett hőhíd-mentes rendszer, mely az ajtóprofilok hőszigetelését oldja meg. Méretei révén szinte annyira észrevehetetlen, hogy alig lehet megkülönböztetni a szabványos ajtórendszereinktől.001_2.jpg

Hőszigetelés és betörés elleni védelem

A record THERMCORD RC 2 olyan termékváltozat, mely a hőszigetelő tulajdonság mellett rendelkezik betörésgátló tulajdonságokkal is. A THERMCORD RC 2 ideális bejárati ajtó bolt, szálloda vagy irodaház számára. Hatékony betörés elleni védelemhez jut, amelyhez hatásos, energiatakarékos funkciók is járulnak, miáltal csökkenek a fűtési és légkondicionálási költségek.

Előnyök

 • Hatékony hővédelem a keskeny, csupán 38 mm mély ajtóprofilok ellenére
 • Kifejezetten alkalmas automata ajtórendszerekhez
 • Rövid megtérülési idő
 • Univerzálisan alkalmazható a record STA20 sorozatú működtető hajtásrendszer
 • A többfunkciós BDE-D programkapcsoló könnyen kezelhető, és emellett az esetleges hibák könnyen leolvashatók, így hatékony szerviztámogatást tudunk biztosítani Önnek
 • Alkalmazható továbbá menekülési útvonalakon
 • Önhordó szerkezet

 

 

Környezettudatos, gyorsan megtérülő automata ajtók Tovább
Illatok: a rejtett motiválók!

Illatok: a rejtett motiválók!

Talán nem kell leírnunk, hogy a friss levegő és a rendszeres szellőztetés mennyire fontos, de a munkavállalók közérzetét nem csak a friss levegővel javíthatjuk. Érdemes említenünk az illatok irodai munkakörnyezetben való megjelenését és hatásait is egyaránt. 

Az illatanyagokban lévő molekulák az orr nyálkahártyájának membránján szívódnak fel, így hatnak agyunk legősibb területére, a limbikus rendszerre. Az illatok hatását nem lehet kivédeni, manipulálják az életműködést, viselkedést, közérzetet. Érzelmeket és emlékeket kapcsolnak be. 

Az illatok, a ránk tett hatásuk alapján, alapvetően háromfélék lehetnek: van köztük kiegyensúlyozó, energetizáló és nyugtató illat. Az egyén természetesen más-más módon viszonyul a különböző illatokhoz, de vannak társadalmilag rögzült illat-tudásaink is.sanodor_illat.jpg

Kutatások eredménye alapján elmondható, hogy a citrusfélék illata oldja a feszültséget és csökkenti a szellemi fáradtságot, a nyugtalanságot, a szorongást és a fejfájást. Nagy légterű irodákban a különböző illatok megjelenése a stressz terhelés csökkentése mellett befolyásolhatja a dolgozók egészségét is. Laboratóriumi vizsgálatok keretében adatbeviteli munkakör dolgozóival előre meghatározott számolási és monotonitás vizsgálatokat végeztek, amely alapján megállapították, hogy a nyugtató illatok a termelékenység javításához járulnak hozzá, míg az élénkítő illatok a munkaterhelés csökkentéséhez.

Vegyünk sorra néhány illatot, melyiknek milyen hatást tulajdoníthatunk:

Citrom – Amellett, hogy az egyik legerősebb baktériumölő, élénkítő hatása is erős. Aromái szíverősítőek. A megfelelő illattal párosítva azonban nyugtatóként is szolgálhat.

Narancs – hasonlóan működik, mint a fenti citrom, de depresszív hangulat esetén kifejezetten jótékony a narancsos illatgyertyából felszálló aroma.

Fenyő – Erősítő, frissítő illat. Fáradtság vagy másnaposság aromás kezelésére ajánlott.

Fahéj – Ennek a jól ismert fűszernek gondűző, gondolatébresztő, közérzetjavító erőt tulajdonítanak.

Levendula – A legsokoldalúbban és legrégebbi idők óta használt illat. Nyugtató és fájdalomcsillapító. Jótékonyan kezeli a zaklatott lelkiállapotot.

Vanília – A vaníliás illat nyugtató hatású, alkalmas a meditációs légkör megteremtésére, oldja a feszültséget.

Észre sem vesszük, hogy illatok és aromák ezrei befolyásolnak naponta… Ám ha megértjük, mely növény illata milyen hatással van ránk, kezünkbe vehetjük a közérzetünk alakítását, Szerencsére egyre több munkahely felismerte az illatokban rejlő motiváló erőt és egyre többen választanak illatosító készülékeket a munkahelyek jobbá tételéhez!

Illatok: a rejtett motiválók! Tovább
PLE konferencia

PLE konferencia

A PLE Group Kft. immáron harmadik alkalommal rendezte meg saját konferenciáját melynek fő témaköre ezúttal is a megfelelő munkahelyi környezet volt. Az előadások keretében elismert szakemberek nyújtottak segítséget az alábbi témákban:1049.jpg

Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásai és gyakorlati alkalmazása

OTSZ Tűzmegelőzés - Horváth Lajos tűzoltó alezredes, egyetemi oktató

Az előadásban elsősorban az új szabályzat változásairól, törekvéseiről, eredményéről illetve a hosszú folyamatok lerövidítéséről (TVMI) hallottunk mérnök szemléletű információkat.

Westend Hilton – Székely Csaba műszaki és megbízott biztonsági igazgató – tűzcsappantyúk felülvizsgálata és konyhai légcsatorna tisztítás

Az előző témához szorosan kapcsolódva a csappantyúk és konyhai légcsatorna tisztítás új OTSZ szerinti megvalósításának gyakorlati, üzemeltetői oldalát ismerhettük meg, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt.

Record Ajtó - Jámbor Árpád ügyvezető – Automata ajtók szerepe a tűzbiztonságban és a higiéniában

A témával kapcsolatban rengeteg információt kaptunk az automatizálás és az automata ajtók használatával kapcsolatban. Többek között olyan témákat érintve, mint a tűzgátlás nyíló vagy toló rendszereknél, az automatizálás jelentősége, az automatizálás során mit ne akarjunk semmiképpen tenni, de fontos kiemelni a higiéniát és a megtérülést is.

5022.jpg

49/2015. (XI. 6.) EMMI Legionella rendelet

Dr. Kádár Mihály - laboratórium vezető az OKI vízhigiéniás főosztály vezetője 2002-2011

Dr. Kádár Mihály által egészen pontos képet kaptunk a legionella rendelet megszületésének előzményeiről, a rendeletnek a jelentőségéről, viszont fontos azt is megjegyezni, hogy a legionellával kapcsolatban rengeteg felmerült kérdésre is megkaptunk tőle a hiteles választ.

VGF,e-gépész - Veresegyházi Béla szerkesztő - A levegőminőség biztosításának lakossági igénye, elfogadottsága

Elsősorban azoknak az emberi tulajdonságoknak az elemzését követhettük végig, amelyek lejátszódnak a Megrendelők fejében akkor, amikor a beltéri levegő kerül a fókuszba, az előadás végén ráadásul egy valós mérés végeredményét is megtudtuk.

Ipari porleválasztás

Tomona Richárd üzemeltetési vezető (FORTACO) - Szórádi László üzletág képviselő, projekt koordinátor (IMEX) - Ipari porleválasztás push – pull rendszerrel a Fortaco Jászberényi gyárában

A két előadó egy olyan projektet mutatott be, melynek mindketten aktív résztvevői voltak az indulástól kezdve. A közönség így megtudta, hogyan is néz ki a kivitelező és hogyan néz ki a beruházó szemszögéből egy ilyen komoly feladat elvégzése.

Nemzetközi szabványok magyarországi alkalmazása

Rosenberg Hungária -Matuz Géza értékesítési vezető

Magyarország egyik vezető légkezelő gép gyártójától egészen friss információkat kaptunk azokról a nemzetközi szabványokról, trendekről, amik már nem csak kopogtatnak a határainkon, hanem páros lábbal meg is érkeztek.

A német VDI 6022 szabvány alkalmazása Magyarországon - Laki Zsolt ügyvezető – PLE Group Kft.

Egy olyan szabvány és szemléletmód alkalmazási lehetőségeiről láttunk előadást, amely a német nyelvterületen mindennapos, azonban azt hogy ezt Magyarországon hogyan lehet elvégezni, akár a légcsatorna tisztítás vagy karbantartás területén, csak nagyon kevesek tudják.1173.jpg

Ezt követően Kassay Márta a Sanodor ügyvezetője ismertette az épületek gépészeti rendszerébe beépített illatosítási lehetőségeket.5137.jpg

A konferenciát az Allin Property Partners bemutatkozása zárta.

 

PLE konferencia Tovább
Takarítási 1x1

Takarítási 1x1

Hosszú telet követően, valamint építkezés, lakásfelújítás után nagy szükség van egy alapos takarításra, hogy élmény legyen otthon lenni. Íme egypár praktikus jó tanács, hogyan érdemes hatékonyan és gyorsan elvégezni a takarítást, hogy a lakás valóban ragyogjon.

Takarítási 1x1 Tovább
Munkahely káros vegyszerek nélkül

Munkahely káros vegyszerek nélkül

Higiénikus és egészségtudatos. Egy munkahely attól is vonzóbb, hogy jobban odafigyel az aprónak tűnő, ám lényeges dolgokra, mint a tisztaság és az igényesség. 154369_selgas-6865.jpgA munkavállalók egyre tudatosabbak az életvitelükkel kapcsolatosan, környezetbarát és egészségmegőrző megoldásokat keresnek, a levegőminőségtől a konditermekig. Egyre fontosabb a munkahely megválasztásánál a fenntartható, higiénikus és szerethető irodai környezet. A versenyképes iroda ismertetőjele, hogy odafigyel a tisztaságra és alkalmazottai higiéniai igényeire egyaránt.cd0c80215a3c7e83f54f139d692db06b.jpg

Az irodai komfort szerves része a cég higiéniai megítélése dolgozói szemmel, így fontos, hogy ezen a területen is jeleskedjen egy munkahely. Abban az esetben, ha az iroda higiéniája rendszeres karbantartás alatt áll a kevesebb a panasz és a munkavállalók közérzete is jobb. A mindennapok során folyamatosan és egyre nagyobb mértékben vagyunk kitéve a vegyszerek hatásának, az irodaépületekben rengeteg olyan vegyszer fordul elő, amely allergiás vagy asztmás rohamot válthat ki. A belélegzett vegyszerek nem csak a bőrt, hanem a tüdőt is képesek megtámadni. Egy új tanulmány szerint a tisztítószerek gőzének rendszeres belégzése 70%-kal fokozza az asztma kialakulásának kockázatát. Emellett az irodai berendezések – például a fénymásolók, a számítógé­pek, a telefaxok és a nyomtatók – mind ózont és más irritánsokat bocsátanak ki, amelyek súlyosbíthat­ják az asztmát.

1e80627113785b1aefea0396f12ea7ce.jpgKépek: pinterest.com

A takarítócégek többsége szintetikus készen kapható, gyorsan bevethető, friss illatú tisztítószereket használ. Azonban egy igazán környezettudatos irodában napjainkban ezeknek egyre kevésbé van létjogosultsága egészségkárosító hatásuk miatt. A megoldást a tisztítószerek új nemzedéke jelentheti, amelyek sav, lúg, és foszfát nélkül is ugyanolyan tisztító hatást érnek el, mint a "hagyományos" társaik, így biztosítva a higiénikus és egészségtudatos irodai környezetet.

Munkahely káros vegyszerek nélkül Tovább
Milestone Budapest One Privát Kollégium

Milestone Budapest One Privát Kollégium

Szeretnénk bemutatni a Forestay Group saját fejlesztésű privát kollégiumát, ami az előző héten az iroda.hu ingatlanszakmai versenyén több kategóriában is döntőbe került, Az Év Tervezett Kereskedelmi Funkciójú Projektjei között 2. helyezést és Az Év Tervezett Vegyes Funkciójú Projektjei között 3. helyezést nyert el.d5be223cac12f69ea0e3fd2e656624b3.jpg

MILESTONE Budapest egy felső kategóriás kollégium, mely magas minőségű szállást kínál magyar és külföldi diákok számára.
A fejlesztés során Magyarországon elsőként valósul meg privát alapon működő, kollégiumi céllal épülő, nagyméretű beruházás, mely 418 egyszemélyes, saját konyhával és fürdőszobával felszerelt szobát és 1 000 m² kiskereskedelmi területet foglal magába. Az ingatlan a Semmelweis Egyetem EOK épületének szomszédjaként, a Klinikák metró megállótól 80 méterre, tökéletes lokációval kínál közösségi szálláshelyet.grisu_20161006_ag_rendering_courtyard_gray_rest.jpg
Az épület a diákok minden igényét kielégíti, így saját fürdőszobával és konyhával rendelkező szobákat, közösségi tereket, úgymint lobbyt, tanulószobákat, edzőteremet, TV szobákat, tetőteraszt és kávézókat, éttermet foglal magában. 

budapest-1a.jpg

budapest-2-1.jpg

budapest-5a.jpg

budapest-5b.jpg

budapest-7a.jpg

budapest-7b.jpg

A Milestone Budapest diákszállás egyrészt egy modern, innovatív, egyedi szolgáltatásokat nyújtó beruházás, másrészt kiemelt értékteremtő szereppel bír a IX. kerület szívében. A fejlesztés a 1950-es években épült Labor Műszeripari Művek épületének és közvetlen környezetének rehabilitációját tűzte ki célul. Az üzemépület 1991-ben zárta be kapuit és lényegében mintegy 14 éven keresztül használaton kívül állt. A kollégiumi beruháznak köszönhetően a meglévő pince+négy szintes épület megújul és L alakú alápincézetlen földszint+hat emeletes épületszárnnyal bővül a telek belseje felé. Az épületben kertkapcsolatos kávézók és éttermek kínálnak a kollégium lakóinak és a környéken megfordulóknak kikapcsolódási lehetőséget. A diákszállás földszintjén áthaladó közforgalmú sétány és 1 300 m²-es park közvetlen összeköttetést biztosít az egyetemi épület és a metrómegálló között.grisu_201701_ag_rendering_passage_gray_rest.jpgLátványtervek: FORESTAY DEVELOPMENT KFT

Tervező iroda \ Avantgard Építész Stúdió Kft,  K-arc Kreatív Műhely Kft

Fejlesztő \ Forestay Development Kft.

Belsőépítész \ Gangoly & Kristiner Architekten

Kivitelezés \ Swietelsky

Milestone Budapest One Privát Kollégium Tovább
Hogyan válasszunk ajtót?

Hogyan válasszunk ajtót?

Élhetőbb, takarékosabb épületek, hosszú távon fenntartható gazdaságos üzemeltetés mellett. Néhány példa, hogy mitől hasznosak ma az automata ajtók, akár kényelem, biztonság, üzemeltetés és gazdaságosság szempontból.001_3.jpg002_2.jpgÜzemeltetés és beruházás oldalról való megközelítés szempontjából, az érdekek sajnos nem mindig egyeznek a végeredmény tekintetében, mert a beruházást minél kisebb költségvetésből szeretnék megoldani általában, de ez ritkán jelenti a hosszú távú gazdaságos fenntartást.

 DE! Valójában nem különböznek az érdekek, csak tervezési fázisban, a kellő szakmai segítségnyújtás hiányából adódóan történhet meg ez az „ellentét” végeredményként.003_1.jpg

 

Tolóajtó vs. normál kézi alumínium ajtó (azaz a beruházás szemben az üzemeltetéssel):

Sokszor olcsóbbnak gondolják a kézi ajtókat, melyek valójában kellő felszereltséggel megközelítik az automata ajtók árát. Ezen kívül a lentiekből világosan látszik az a számos előnyt, melyet üzemeltetési szempontból nem tudnak elérni vele.

A lenti tulajdonságok közül a kézi ajtó mindössze ezeknek felel meg:

 • menekülési útvonalra alkalmas
 • alacsony költségű üzemeltetés
 • fokozott vagyonvédelmi szerep

A tolóajtó, pedig mindegyiknek, azaz hosszútávon gazdaságosabb.004.jpgAzaz az elvárások 19%-ban teljesülnek egy normál nyíló ajtónál, az ára ezzel szemben, csupán kb. 17%-al kevesebb mindössze.

Az automata ajtóknál mindössze az üzemeltetése kerül valamivel többe, de a mai kor elvárásainak a 96%-át tudják teljesíteni.

record előnyei karbantartás, üzemeltetés során:

SAP és köré illesztett programokkal való rendkívül gyors információ áramlás.

005.jpgÉvente kb. 13.000 beavatkozást végzünk az ország egész területén az általunk üzemeltetett berendezéseken, melyeket elektronikusan kezelünk és ezen külön munkaszervező kollégák dolgoznak. Napjainkban a munkaszervezés egy rendkívül nehéz feladat, melynek végzéséhez rendkívüli precizitás szükséges.

006.jpg

007.jpg

 

, ezért rendszerünk a következőképpen épül fel feladataink kiváló minőségben történő elvégzése érdekében:

008.jpg

009.jpg

010.jpg

 • folyamatok pontos ismerete
 • személyre szabott szerviz app
 • rendkívül pontos anyaggazdálkodás
 • szinte tökéletes munkalap011.jpg
 • napi/heti munkaszervezés
 • hatékonyság áttekintés
 • automatikus utazási idő kalkuláció
 • eseménytérkép

 

012.jpg

013.jpg

014.jpg

 

Hogyan válasszunk ajtót? Tovább
Hó – és csúszásmentesítés

Hó – és csúszásmentesítés

A hó-eltakarítást és a csúszásmentesítés alapvetően együttes felelősség és kötelesség a biztonságos közlekedés körülmények megteremtése érdekében.masterclean_3.jpg

Ismert tény az utóbbi napok tükrében, hogy a közlekedési útvonalakra ráfagyó hó, jeges, ónos eső balesetveszélyt jelent a közlekedésben résztvevők számára, ezért az ingatlan, közterület tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlanhoz tartozó járda síkosság mentesítéséről szükség esetén akár naponta többször is. Aki ezt elmulasztja, akár pénzbírsággal is sújtható.masterclean_2.jpg

A különböző anyagok jellegüknél fogva más-más mértékben és módon lehetnek káros hatással környezetükre. Fontos cél tehát, hogy a síkosságmentesítést úgy végezzük, hogy minél kisebb mértékben terheljük ezzel a tevékenységgel környezetünket. Nézzük végig, hogy milyen lehetőségek vannak a járdák, utak síkosságának megszüntetésére.

Kézi hó eltakarítás:A leginkább környezetkímélő megoldás, hólapát, jobb esetben seprű segítségével távolítsuk el a havat, jeget a felszínről.

Érdesítő anyagok: Csúszásmentesítő anyagok, melyeket olvadás után össze kell takarítani. Használhatunk homokot, sódert, zeolitot, hamut, faforgácsot, fűrészport.

Jégmentesítő anyagok: ha jégoldó anyagot választunk, meg kell vizsgálnunk azokat oldatuk fagyáspontja, visszafagyási hajlama, tartóssága, oldási kapacitása és sebessége alapján. Figyeljünk oda a környezetvédelmi szempontokra!

Nátrium-klorid: általában ez az egyik leggyakrabban alkalmazott síkosság mentesítő a kősó, használatát azonban mellőzzük, mivel súlyos károkat okoz a növényzetben, az ivóvízkészletekben, az autókon, házfalakon, utakon. Emellett a 346/2008. kormányrendelet előírja, hogy „…a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosságmentesítsére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti”.

Kalcium-klorid: Oldott állapotban kevésbé ártalmas a környezetre, és hatékonyabb, mint a só. Használata során kesztyű és védőszemüveg viselése ajánlott.

A kalcium-klorid oldódás közben intenzíven hőt termel, és saját tömegénél sokszorta több nedvességet képes megkötni, ezért a téli jégmentesítésre az egyik leghatékonyabb megoldás. Gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és jégből, mint az egyéb anyagok.

A kalcium-klorid a leghatékonyabb környezetbarát jégmentesítő anyag.

Alkalmas mind a megelőző kezelésre (havazás, eső előtti kijuttatás), mind az utókezelésre (már lehullott csapadék, hó, kialakult jégpáncél olvasztására).

A kalcium-klorid granulátum gyorsan köti meg illetve gyűjti a környezetéből a nedvességet, párát, így azonnal oldat formájába kerül, és percek alatt elindul a látványos olvasztási folyamat. A többi anyag, így például az útszóró só is csak a vízzel történő direkt érintkezéssel tud oldatot képezni a párából nem. Így alacsony hőmérsékleten, amikor nem folyékony, hanem fagyott állapotban van a lehullott csapadék, akkor már nem képesek oldatot képezni, és így nem képesek olvasztani.

Nátriummentes, és nem képez maradvány anyagot.

 • Nagyfokú és tartós vízmegkötő képesség.
 • Alacsony fagyáspont. -30 fokig hatásos.
 • A talajba jutva kiszorítja a nátriumot, ami elsődlegesen felelős a szikesedésért.
Kalciumtartalma pedig szükséges a növényeknek.
 • Vízben könnyen és gyorsan oldódik.

Havazástól függően 20 gramm – 60 gramm / m2 között javasolt.

A granulátum szagtalan, fehér színű szemcsés anyag, bőr-, légzőszervi és szemirritációt okozhat. Az anyag nem rákkeltő.

Akár Zeolittalis keverhető.

Sóval keverve növeli annak hatásfokát.

Zeolit 2-5mm:

Zeolit kőzetzúzalék, környezetre és a háziállatokra ártalmatlan, alapanyaga a természetes növényi tápanyagként is hasznosított zeolit.

Vízmegkötő és csúszásgátló tulajdonságú A körülöttünk élő élőlények mancsait nem marja!

Jégre szórva megkapaszkodik annak felületén és kémiai összetételénél fogva felveszi annak víztartalmát, miközben csúszásmentes felületet biztosít.

Felhasználási javaslat:

 • lefagyás, jegesedés kezelésében
 • vékony jég, hó olvasztására
 • tapadásjavító

Alkalmazása: A csúszásgátló anyagot az úttestre illetve jég felületére kell kiszórni.

A kijuttatandó mennyiség 100-200 g/m2

Környezetvédelmi besorolás – környezetbarát.

Útkáli: egyfajta környezetbarát műtrágya kálium-klorid, kalcium-klorid, magnézium-klorid és csekély nátrium-klorid tartalommal. Zeolittal keverve is kapható, így csúszásgátló is. Magyar fejlesztésű KÖRNYEZETBARÁT hó és jégmentesítő.

Magas kálium és magnézium tartalma révén táplálja az élő növényzetet és garantálja a biztonságos téli közlekedést.

Műtrágya összetevői révén nem terheli, Mg- és K-tartalmának köszönhetően táplálja a talajt.

Nem gátolja a növények fejlődését.

Az Útkáli maradéktalanul felszívódik, feloldódik így nem szükséges az utólagos seprés, takarítás. Alkalmazható járdák, térkövek, betonutak jégmentesítésére.

Azonnal olvaszt, utólagos takarítást nem igényel.

Nincs visszafagyás, hosszan tartó hatás.

Olvasztóhatás: - 23 C-ig

Felhasználás:

Gyengébb havazások esetén, kisebb lefagyáskor -5Co-ig 10-20g/m2.

Jégbordás utakra, nagyobb havazáskor -5Co fok alatt 20-40g/m2.

Zeo-Kal: kloridmentes, alacsony nitrogéntartalmú jégmentesítő, melynek bomlástermékei a mészkő (korróziógátló), a nitrogén (növényi tápanyag) és a zeolit (talajjavító). -15 Celsius fokig alkalmazható. Magyar fejlesztésű.

Magnézium-klorid: kevésbé káros a környezetre, mint a nátrium-klorid.

Transheat: műtrágya alapú, ammónium- és nitráttartalma kockázatot jelent. Bár drágább, mint a só, hasonló hatásfok eléréséhez fajlagosan jóval kevesebb elég belőle. Magyar fejlesztésű.

Karbamid: nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog.

Kalcinol: műtrágya alapú folyékony jégmentesítő készítmény.masterclean_1_7.jpg

 

Hó – és csúszásmentesítés Tovább
Irodai hulladékkezelés  

Irodai hulladékkezelés  

Hogyan akadályozhatjuk meg a nagy mennyiségű hulladék keletkezését irodánkban? Milyen egy környezettudatos munkakörnyezet? Hogyan valósítható meg a szelektív hulladékgyűjtés? Bízunk benne, hogy ezek és hasonló kérdések egyre több vállalat életében felmerülnek, hiszen szelektív hulladékgyűjtéssel és egy kis odafigyeléssel egyszerűen csökkenthetjük irodánk környezetterhelését.sanodor_recylcling.jpg

A hulladék mennyiség minimalizálását több lépcsőben végezhetjük el irodánkban, először is csökkentsük a hulladékkeletkezési lehetőségét. Az irodai hulladék legnagyobb része papírból keletkezik, ezért érdemes csak az igazán szükséges dokumentumokat kinyomtatni, és folyamatosan áttérni az elektronikus dokumentálásra, hiszen egy kiváló lépés a   „papírmentes iroda” megvalósítása felé. Használjunk újraírható adattárolókat pl.: DVD-t, CD-t és pendrive-ot.

A hulladék tudatos szétválogatásánál környezetkímélőbb megoldás a megelőzés, tehát az, hogy igyekezzünk a lehető legkevesebb hulladékot termelni. Egy irodában többféle veszélyes hulladék keletkezik (elektromos- és elektronikai hulladékok, festékkazetták, vegyi anyagok, szárazelemek, fénycsövek, stb.), melyek kezelése különleges figyelmet érdemel és külön jogszabályok vonatkoznak rájuk.

Hasznosítsuk újra, amit csak lehet. Olyan irodaszereket, eszközöket vásároljunk meg, melyeket a későbbiekben valóban és hosszútávon használni fogunk. Abban az esetben cseréljük le elhasznált irodai berendezéseinket, ha már ténylegesen nem tudjuk használni az irodában. A leselejtezett darabokat ajánljuk fel rászorulóknak. Fénymásolók és nyomtatók festékkazettái legtöbb esetben újratölthető, használjuk ki ezt a lehetőséget.

Gondoljuk újra irodai hulladékkezelésünket, hiszen a környezettudatos hulladékkezelést kialakítása és megvalósítása hatékonyságnövelést és költségcsökkenést idéz elő, adott esetben pedig bevételforrást is jelenthet.

Irodai hulladékkezelés   Tovább
Automata ajtókban rejlő lehetőségek

Automata ajtókban rejlő lehetőségek

Automata ajtókkal leginkább kereskedelmi egységek, irodaházak bejáratainál találkozhatunk, pedig mennyi lehetőség rejlik ezekben az okos, multifunkcionális szerkezetekben. Először is csak akkor nyílnak ki, amikor át szeretnénk haladni rajtuk, tehát még véletlenül sincs meg annak a lehetősége, hogy nyitva marad, vagy a huzat becsapja, vagy például megsérül, mert nem vesszük észre, hogy ki van támasztva. Iskolákban vagy hotelekben ezeket az előnyöket kifejezetten érdemes kihasználni, hiszen nem csak a fenti jelenségeket kerülhetjük el, hanem energetikailag is sokkal kedvezőbb végeredményt kaphatunk, így könnyebben védekezhetünk a téli lehűlés, nyári felmelegedés ellen. De egy iskola esetében például további előny az általános nyíló ajtókkal szemben, hogy a forgalmat egyirányúsítan is lehet, tehát nem lehet csak úgy tanítási időben kisétálni az oktatási intézményből.

 record_1.jpg

Vendéglátóegységek esetében is egyre elterjedtebbek az automatizált pincér ajtók, hiszen teli vagy üres tányérokkal, sokkal gyorsabb és könnyebb a közlekedés, emellett biztonságosabb is a leggyakrabban látható lengőajtóval szemben, ahol egy apró figyelmetlenség is elég, hogy rányissa a másik oldalról közeledőre az ajtót, az aki, korábban ér oda. Kifejezetten hasznos továbbá, hogy a vendégtérből illetéktelenek nem tudnak bejutni a hátsó helyiségekbe. Fontos megemlíteni a megoldás higiénikusságát is.bisztro.jpg

És ha már higiénikus használat a mosdók automatizált bejáratairól se feledkezzünk meg, hisz már mind a szappanadagoló, kézszárító és csap is tud automatikusan működni, de ha az ajtó kilincséhez hozzá kellene érni, akkor lényegét vesztik a felsorolt megoldások.

m5_szel_csarda.jpg

A fentieken kívül gyártó cégeknél is egyre inkább elterjed az automata ajtók használata, hisz a mai gyárak már annyira automatizáltak, hogy a folyamatokat lelassítaná az ajtók manuális nyitogatása. Az alábbi példán a tesztkabinokra kerültek az automata ajtók, általában egy kocsit, kézi targoncát tolva érkezik meg a munkatárs az ajtóhoz, ahol így különösebb fennakadás és időveszteség nélkül be tud menni a kabinba. (nem kell másik embernek tartani az ajtót, még áthalad, és biztosan nem záródik rá menet közben kárt okozva a „szállítmányban”, mivel rácsukás elleni védelemmel vannak ellátva az ajtók). Az ajtó további előnye, hogy akár 4-5m széles nyílást is tudunk nyitni automatikusan – ezek ugyan extrém esetek, de létezik rá megoldásunk, ha szükség van rá.vasuttechnika.jpg

Automata ajtókban rejlő lehetőségek Tovább
Beltéri levegő konferencia

Beltéri levegő konferencia

hirlevel_2017_konferencia_-1.jpgKonferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékát kérjük, a k.kollator@ple.hu címen jelezze. Kérjük, a jelentkezés tárgymezőben Jelentkezés konferenciára 2017. február 16. szerepeltesse és az alábbi adatokat adja meg:

JELENTKEZÉSI LAP - 2017. február 16-ai konferenciára

Időpont: 2017. február 16.  09:00-16:00

Helyszín: Ramada Resort Aquaworld Budapest **** , Budapest, IV. ker. Íves út 16. 

Cég neve:

Jelentkező neve:

Beosztása:

Elérhetősége:  

 - telefonszám:

- e-mail cím:

További résztvevők (neve, e-mail címe, telefonszáma):

A jelentkezés elküldésével elfogadom és tudomásul veszem, hogy a részvételemet 2017. február 6-ig díjmentesen lemondhatom. Ezen időpont után történő lemondás esetén, a szervezők 8.000.-Ft + ÁFA/fő díjat számláznak ki a jelentkező cége felé. ( A szálloda ugyanezen feltételeket szabja a szervező felé.)

Bízunk benne, hogy Önt is a részvevők között köszönthetjük!

 

Beltéri levegő konferencia Tovább
Forestay Group

Forestay Group

Az év irodája 2016 \ jelölt

Mai bejegyzésünkben a Forestay Group új irodáját szeretnénk bemutatni. A Forestay Group ingatlanbefektetéseket és fejlesztéseket hajt végre közép-kelet-európai fókusszal. Elsődleges célpontjait a privát kollégiumi, kereskedelmi és lakóingatlan beruházások teszik ki. A Forestay cégcsoportban rejlő szinergiáknak köszönhetően a Rigg Vagyonkezelő Zrt. a Forestay Development Kft. és a Horsens Partners Kft több nemzetközi ingatlanfejlesztés aktív résztvevője.

forestay_06.jpg

A cégcsoport székhelyének megválasztása során a központi elérhetőség és az első osztályú, reprezentatív környezet kialakítása elsődleges szempont volt. Az iroda a Kálvin Square irodaház legfelső emeletén helyezkedik el, egyedi lokációjának köszönhetően páratlan panorámával rendelkezik a budai és a pesti városrész felé is.

forestay_03.jpg

forestay_01.jpg

A belsőépítészeti kialakítás során a kilátás kiemelése, átlátható, de ugyanakkor szeparált terek megalkotása volt a legfőbb cél. A terek mindegyikét visszafogott színvilág, magas minőségű megoldások jellemzik. Az egyedi tervezésű és gyártású fehér irodabútorok karakteres kontrasztot képeznek, az antracit szürkepadló- és falburkolatokkal.forestay_09.jpg

 A tárgyaló helyiség teljesen monokróm színhasználatával a cégcsoport az ingatlanprojektek prezentációi számára letisztult, magas presztízsű környezetet teremt. A gépi mozgatással elrejthető audiovizuális, a programozható világítási és árnyékoló rendszer, mind csúcstechnológiát képviselnek.forestay_04.jpg

Az iroda alaprajzi adottságai egyedi belsőépítészeti megoldásokat igényeltek. A két oldalról teljes felületen üvegezett, összetartó falszakaszokat dinamikusan lekövetik az egyedi bútorozási és világítási megoldások. A letisztult, modern iroda falait a korra reflektáló progresszív festmények díszítik, melyek Hídvégi Áron kortárs festőművész alkotásai.kepek_summ.jpg

Az iroda megjelenése a fiatal és lendületes cégcsoporthoz illeszkedve kortárs frissességet, eleganciát és minőséget sugároz. 

forestay_07.jpg

forestay_02.jpg

Az iroda.hu Az év irodája 2016 versenyén Az Év Irodája Díj elnyeréséért indult a cégcsoport új irodájával. Kérjük, tiszteljen meg szavazatával. Köszönjük!

szavazz_foresaty.jpg

szavazz_h_m.jpg

szavazz_milestone.jpg

Forestay Group Tovább
A „szabályos és minőségi” beltéri levegő

A „szabályos és minőségi” beltéri levegő

Felgyorsult világunkban gyakran halljuk, vagy akár mi magunk hangoztatjuk, hogy nincs időnk az apró részletekkel foglalkozni. Sok kicsi, ám fontos és ugyanakkor érdekes dolog mellett rohanhatunk el nap, mint nap. Általában kevésszer gondolkozunk el azon is, hogy milyen alapvető, de elengedhetetlen dolgok kellenek az éppen aktuálisan végzett tevékenységeinkhez. A létük csak abban a pillanatban tudatosul bennünk, ha hirtelen elfogy, vagy megszűnik, esetleg több vagy kevesebb lesz. Pont ilyen a levegő maga. Annak minősége és mennyisége jelentős hatással bír a közérzetünkre, életminőségünkre és egészségünkre, úgy a külső, mint a belső környezetben egyaránt.ple_vdi_rendelet.jpg

Jelen bejegyzésünkben a beltéri levegő „előállításáról” és annak szabványairól fogunk bővebben szót ejteni. Emberek milliói tartózkodnak naponta olyan épületekben több órát, ahol manapság a levegő utánpótlása már mesterséges úton, különböző szellőztető berendezések üzemeltetésével történik. Iroda, uszoda, hivatal, bevásárlóközpont, mozi, metró, gyár, stb. Ezek azok a helyek, ahol a levegő minőségének vagy mennyiségének nagyobb mértékű megváltozása szinte azonnal feltűnik mindenki számára.

Ezeknek a rendszereknek a tervezését, kivitelezését, beüzemelését és üzemeltetését végző szakembereknek számos szabványt és irányelvet, valamint gyakorlati tapasztalatból fakadó adatot kell figyelembe venni munkájuk során. Magyarországon is létezik számos, nemzetközi rendszerekkel is harmonizáló, szabályrendszer a beltéri levegőre vonatkozóan. Megvannak a tervezésre, a kivitelezésre vonatkozó előírások, azonban viszonylag kevés „útmutató” áll rendelkezésre az üzemeltetők számára e témában, azon túl, hogy egy berendezést fizikailag karban kell tartani, nem igazán megfogható a beltéri levegő minőségére vonatkozó elvárás. Illetve, ha megfelelően szeretnénk minden esetben eljárni, akkor sok-sok külön szabványból rakható csak össze „recept”.

ple_legcsatorna_poros_2.jpgLégcsatorna tisztítás- PLE Group

Az egyik legismertebb: „3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről”

Ám ebben a rendeletben is mindösszesen 2 paragrafus foglalkozik a szelőztetéssel és annak is leginkább az elméleti minimumait foglalja össze.

Létezik azonban egy olyan irányelv, amit Németországban alkottak meg 1998-ban és fejlesztenek folyamatosan. Az irányelv a VDI6022, amely a szellőztető berendezéseket higiéniai szempontból világítja meg. Meghatározzák benne azonban az összes tervezésre, kivitelezésre, üzembehelyezésre és ami talán a legfontosabb, az üzemeltetésre vonatkozó elméleti és gyakorlati minimumokat. A rendszerben szigorú ellenőrzési listák, mintavételezések biztosítják azt, hogy higiéniai szempontból mindig megfelelően működjenek a különböző berendezések, és teszik szinte kizárttá azt, hogy egy esetlegesen elhanyagolt karbantartással bárki, vagy bármi (pl. élelmiszergyárban, gyártott élelmiszer) károsodjon. A VDI 6022 irányelvek szerint csak az erre jogosult személy és/vagy szervezet járhat el.

A fent említett „szabványügyi rés” miatt német-, osztrák- vagy svájci érdekeltségű vállalatok szinte minden esetben ezen szabvány szerinti eljárásban végzik/végeztetik karbantartásaikat, ám a kezelhetősége és átláthatósága miatt javasoljuk más üzemeltetőknek is ennek bevezetését!

ple_legcsatorna_poros_1.jpg

ple_legcsatorna_zsiros_1.jpg

ple_legcsatorna_zsiros_2.jpg

További információ:www.ple.hu

A „szabályos és minőségi” beltéri levegő Tovább
Zöldcímkék és jelentésük

Zöldcímkék és jelentésük

Ma már rengeteg öko, bio, környezettudatos és zöld tisztítószert kapni a piacon, azonban érdemes az összetevőket alaposabban megnéznünk, nehogy mellényúljunk a vásárlással. Sok „zöld cég” csak a legkárosabb összetevőket vonta ki a termékeiből, míg mások teljesen mértékben természetes összetevőket használnak fel gyártás során.

Egy bio tisztítószer fontos, hogy ne tartalmazzon lúgot, savat, allergizáló összetevőket és szintetikus színezéktől és illatanyagoktól is mentes legyen. Ezen felül érdemes olyan terméket választanunk, amin valamilyen elismert minősítés található. De melyik minősítés mit is jelent?sanodor_zold_jelolesek.jpg

 A European Ecolabel címkével találkozhatunk talán a leggyakrabban, ez a környezetbarát termékek és szolgáltatások védjegye. Az Európai Ökocímkét 1992-ben alapították. A címke garantálja a fogyasztóknak a termék kiváló környezeti tulajdonságait és magas minőségét, valamint felhasználásuk esetén a minimális környezeti behatást.

Környezettudatos Termék jelölés az Ecolabel mintájára jött létre, Magyarországon 1994 óta használják. A jelölés a termék környezetbarát és környezetkímélő jellegét tanúsítja. A rendszer célja a környezetbarát termékek iránti kereslet elősegítése és a vállalatok ösztönzése tisztább, környezetbarát termékek és technológiák alkalmazására.

Eurolevel címke 2010 óta kerül rá minden olyan előre csomagolt bio termékre, mely az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének teljes egészében megfelel és uniós tagállamból származik. Az Eurolevel segíti a fogyasztókat, hogy az ökológiai úton előállított termékek könnyebben felismerhetőek legyenek.

Biokontroll Hungária jelzése azokon az ökológiailag előállított termékeken látható, amelyeknek az előállítása ellenőrzött körülmények között történik a vonatkozó jogszabályok betartása mellett és az állami hatóság kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben. Ezen termékek választásával a fenntartható gazdálkodást támogatjuk és emellett biztosak lehetünk abban is, hogy a termék egészségünkre nem ártalmas.

A Hungária Öko garancia Ausztria vezető ellenőrző szervezetének magyarországi leánycége. Ellenőrzésük alatt több kelet- és közép-európai bioüzem áll.

A Naturland címke a kíméletesen feldolgozott termékek védjegye. A német vállalat előírásai a feldolgozásra, állattartásra, zöldség és növénytermesztésre is kiterjednek.

A méltányos kereskedelmet a Fairtrade címke jelöli. Ezek a termékek tisztességes árakról, tisztességes munkakörülményekről és kiegyensúlyozott kereskedelmi feltételeken alapuló gazdasági kapcsolatról tanúskodnak a fejlődő országokban dolgozók és gazdálkodók között. Az ilyen címkével ellátott termékek megvásárlásával a fejlődő országok termelőit segítjük a szegénység és egyenlőtlenség leküzdésében.

Zöld pont jelöli azokat a termékeket, amelyek csomagolására befizették a megfelelő díjat a nemzeti csomagoláshasznosító szervezetnek, hogy az elvégezze a termékek csomagolásának visszagyűjtését, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását.

A FSC-t, azaz Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsát.
1993-ban hozták létre, azért, hogy a faanyag eredetének igazolásával globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. A jelölés biztosítja, hogy a termelés során érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, valamint érvényesítették az érintett területeken a helyi dolgozók és a lakosság jogainak, és érdekeit.

Az fenti jelölések napjainkban az ökomarketing megjelenésével és térnyerésével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, fontos szem előtt tartani, hogy ne csak üres marketing eszközként, hanem megbízható, minden fogyasztó számára hiteles támpontot és információt nyújtó jelzésként szolgáljanak.

A tisztítószerek választásánál akkor tehetjük a legjobbat, ha legtöbb természetes összetevőt tartalmazó termék mellett tesszük le a voksunkat, mely minél kevesebb és természetesebb csomagolásban érkezi és használata után nem válik veszélyes hulladékká. Szuper alternatíva lehet a probiotikus tisztítószerek használta, mivel ezek vegyszermentes biológiai úton lebomló összetevőket tartalmaznak.

Zöldcímkék és jelentésük Tovább
Régi épületek új belső világgal

Régi épületek új belső világgal

Egy történeti épület átalakítása mindig sokkal nagyobb szakértelmet és tapasztalatot igényel, mint egy egyszerű irodaház átalakítás. Montrealban idén készült el egy start-up cég banképületből kialakított közösségi irodája, ahol egy kávéház is helyet kapott a nagy múltra visszatekintő épületben. Az átalakításról Varga Györggyel a Horsens Partners ügyvezetőjével beszélgettünk. Horsens Partners nem rég adta át a H&M divatcég Váci 1 épületében kialakított új irodáját, ahol ugyancsak műemléki környezetben, egy UNESCO által világörökség részeként kezelt épületben irányították a szakembereket.horsenspartners_crew02.jpg

Melyek azok a tényezők, amelyek egy ilyen speciális és összetett munka sikerességét meghatározzák?

VGY: Az ilyen részlet gazdag történeti épület átalakításához és irodabelső kialakításához elengedhetetlen az igények pontos felmérése, az alapos tervezői előkészítés és a szoros együttműködés a tervező, és kivitelező között.horsenspartners_crew0.jpg

Mi az amire érdemes ügyelni a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt?

VGY: Az idő és anyagi ráfordítás hatványozottan nagyobb lehet egy nagy múltú épületben. A felújítások során több hónapot is igénybe vehet egy–egy restaurátori munka elkészítés, főleg, ha egy ilyen gazdagon díszített aranyozott részletekkel ellátott mennyezetről van szó. A természetes kő falburkolatok és a márvány padlóburkolatok megtisztítására is szükséges lehet. A meglévő szerkezeteket restaurálásuk és megújításukat követően az új belsőépítészeti részletek kivitelezése alatt védeni kell az esetleges káros hatásoktól. Egy nagyobb, térbe belógó csillárt inkább érdemes leszerelni és letárolni a kivitelezési idő alatt, nehogy baja essen. Ezek a megelőző munkálatok az új térelemek kivitelezése előtt akár több hónapot is igénybe vehetnek.horsenspartners_crew01.jpg

Majdhogynem százéves múltra visszatekintő épületekben kiemelt kérdés a gépészeti megoldások kezelése, ezeket hogy érdemes kialakítani?

VGY: Itt mindig szükség van valami jó trükkre. Ebben az esetben a tér egyik felén valószínűleg a parketta alatt vezethették el az elektromos és egyéb vezetékeket. A falon látható áttört rozetták mögött vélhetően valamilyen légtechnika lehet. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az alatta lévő szinten oldották meg a gépészeti berendezések elhelyezését és födém átfúrásával oldották meg a kiállásokat.

horsenspartners_crew04.jpg

horsenspartners_crew07.jpg

Az épületben a régi és az új elemek, felületek kapcsolatát hogyan érdemes kialakítani?

VGY: Ebben az épületben nagyon szépen elválnak egymástól a régi és az új térelemek. A márvány padlóburkolatos rész és az épített dobozok között valószínűleg rugalmas szivacs vagy gumi indítóprofilt használhattak a felület védelmére. A világítás kialakítása viszont ilyen esetben kifejezetten kényes pont. Ezt például a H&M Váci 1-ben egy befüggesztette sínes világítótesttel oldottuk meg. Itt a tervező a sárgaréz burkolatú boxokba integrálta bele a világítást, így a díszített mennyezethez nem kellett hozzákapcsolódni.

horsenspartners_crew03.jpg

horsenspartners_crew08.jpg

Sárgaréz dominánsan megjelenik a térben a régi és az új elemeknél is, ezt hogyan érdemes kezelni?

VGY: Sárgaréz egy nagyon élő anyag, a régi díszítéseken, csillárokon a restaurálást és tisztítást követően, elkezdhet patinásodni, besötétülni. Az új dobozszerű testeknél ez speciális bevonatokkal elkerülhető, itt inkább arra érdemes ügyelni, hogy az ujjlenyomatok, karcok minél kevésbé látszódjanak rajta, de ez már inkább tervezési kérdés, itt például egy függőleges finom csíkozással oldották ezt meg.

 

horsenspartners_crew05.jpg

horsenspartners_crew06.jpgFotók | Adrien Williams.

 

 

Régi épületek új belső világgal Tovább
Tökéletes tisztaság víz nélkül!

Tökéletes tisztaság víz nélkül!

Koszos felmosóvíz, vigyázat, csúszásveszély tábla, ideiglenesen lezárt frissen felmosott helyiség, bosszús takarítószemélyzet. Van ennél egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb takarítási eljárás, legyen szó akár irodaházakról, kereskedelmi épületekről, vagy éppen sport- vagy ipari létesítményekről.takaritas.jpg

Egy speciális évtizedes tapasztalattal rendelkező takarítási technológiának köszönhetően a professzionális takarítás mára minden középületben elérhető technológiává vált. A cserélhető mop fejek egyedi kialakításukkal a lehető legnagyobb felületen érintkeznek a padlóval, minimális fizikai erőbefektetés mellett. A mopok feje 100 %-os összetételű pamutszálakból áll, így semmilyen formában nem tartalmaz műszálat. A kiváló minőségű mopokat öt különböző hosszúságú pamutszálból varrják össze, így azok az összes port és szennyeződést összegyűjtik és magukban tartják. A speciális impregnálásnak köszönhetően használatuk során garantáltan mindvégig megtartják tisztító és fertőtlenítő hatásukat.

4-mop.jpg

Mopok a szőnyegpadló kivételével mindenfajta felület: kő, márvány, járólapok, linóleum, PVC műgyanta padló, parketta, faburkolatok, rozsdamentes oszlopok megtisztítására tervezték, megszüntetve ezáltal a port és a piszkot.

Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható, pl. faburkolattal ellátott sportpályák, kiállítótermek, elektromos vezetékek felett kialakított ún. álpadlóknál, olyan padlófelületeken, ahol a víz és a vegyszerek használata erősen mattá teszi a felületet, illetve ahol nagy a csúszásveszély.

A professzionális mopok használata az egyik leghatékonyabb tisztítási technológia, mivel a hagyományos takarítás két fázisát (söprés majd felmosás) egy fázisra redukálja, így a felületek tisztántartásához feleannyi idő és munkaerő szükséges. Tovább csökkenti a költségeket, hogy sem vizet, sem tisztítószereket nem kell használni, így nincs beruházási, anyagszállítási és raktározási költség sem.

A mopok nagy hatékonyságát jellemzi, hogy egyetlen 107 cm széles mop - átlagosan szennyezett felületen - 14.000 négyzetméter feltakarítását teszi lehetővé.

Az igazán kiváló gyártók mopjai a leghatékonyabb tisztítási folyamatot jelentik, amely egyben a tisztítandó felület fertőtlenítését is magában foglalja és 80%-os védelmet biztosít a Gram negatív baktériumok, staphylococcusok, valamint a szalmonella ellen is.

Ezek a kimondottan friss, diszkréten illatosított mopok nap, mint nap,,simogatják” a különböző kulturális intézmények, iskolák, klinikák, kórházak, minisztériumok, bevásárlóközpontok, bankok, irodaházak, repülőterek, metro állomások, pályaudvarok, fedett sportcsarnokok, fitnesztermek, bowling pályák, stb. padlóit a megrendelők nagy megelégedésére.

Tökéletes tisztaság víz nélkül! Tovább
Több automata ajtót!

Több automata ajtót!

Az automata ajtók előnyei nem mindenki számára ismertek, bár mindenki úgy  gondolja, hogy tisztában van velük. amikor azonban megpróbálja felsorolni az előnyöket, csak a kényelemig jut. pedig egy automata ajtó magasabb presztízsértéket, magasabb kényelmi fokot, gazdaságosabb üzemeltetést és hatékonyabb tűzvédelmi biztonságot eredményezhet.record001.jpgEgy épületbe, üzletbe belépő ember véleményét és az üzlettel kapcsolatos első élményét nagyon meghatározza az „első blikk” hatás, melyet a bejáratra pillantva szerez meg mindenki, és mint közismert, az első vélemény – tudat alatti jelenléte – komolyan meghatározó lehet egy kapcsolatban. Ennek a pozitív érzésnek a biztosítása az autómata ajtóknál alapadottság. Az automata ajtók fontos szerepet töltenek még be az épületek nyári klimatizálása és téli fűtési költségeinek optimális szintre hozásában. record02.jpgA fentiekből látható, hogy mind az esztétika, mind a gazdaságos épületfenntartás egyik fontos eleme lehet az automata nyílászáró. Ehhez még érdemes kiemelni, a mára különösen hangsúlyos füstelvezető-, légutánpótló rendszerek beépítésének fontosságát. Sok esetben az ablakokra ablaknyitókat szerelnek, de a bejáratra „régimódi” kétszárnyú – tűz esetén nyíló – ajtókat terveznek. Sokszor ezeket az ajtókat a nyílászárós konszignáció, míg az ajtónyitókat a biztonsági/tűzoltó rendszer elemeinek leírása tartalmazza, és mint ilyenre, sokszor speciális megoldást ajánlanak. Mivel külön költségvetésből megy később az elszámolás, ezért senkinek sem tűnik fel, hogy egy levegő utánpótlásra tökéletesen alkalmas automata tolóajtó áránál minimum 20–40 százalékkal drágábban, olyan megoldást kapnak, mely a felnyíló ajtók minden hátránya mellett, a napi forgalomban csak hagyományos ajtóként funkcionáló, automatán kizárólag tűz esetén nyíló ajtót eredményez. Tehát gondosan – automata ajtókkal tervezve – nemcsak a fent említett klimatizálás-fűtés költségei lesznek alacsonyabbak, de a légutánpótló rendszer is tökéletesebbre és optimálisabbra hangolható. Ezek a sok szempontból hasznos automata ajtók több esetben azért nem kerülnek betervezésre, mert az az általános vélemény alakult ki az elmúlt években, hogy áruk igen magas, s üzemeltetésük is költséges. Egy jól megválasztott termék esetén gyökeresen megváltozik árakról alkotott képünk. Vannak olyan gyártók, akik svájci ipartól megszokott – kiemelkedő minőségű automata ajtókat kínálnak minden területre, melyek nemcsak a versenytársakhoz képest kiemelkedő ár/érték aránnyal rendelkeznek, de árai rendre alacsonyabbak egy-egy kétszárnyú, menekülési vagy füstelvezető rendszerbe köthető eszközökkel felszerelt hagyományos módon nyíló ajtó áránál is. A kiváló termékhez sok esetben kiemelkedő szolgáltatást is kaphatunk beépítéstől a karbantartásig. Érdemes megfontolni, hogy az első, kiváló benyomás érdekében automata ajtókat válasszunk!record01.jpg

Több automata ajtót! Tovább
Pelenkázási igények

Pelenkázási igények

Kevés magyar középintézmény van profi módon felkészülve a kisgyermekkel érkezők igényire gondolunk itt akár a szoptatási akár a pelenkázási igényekre. Amerikában nem rég törvénybe iktatták, hogy a női mosdók mellett a férfi mosdókban is ki kell alakítani egy olyan területet, ahol biztonságos, higiénikus és illő módon ki lehet cserélni a gyerekek pelenkáját. Néhány helyen itthon is találkozhatunk lehajtható vagy rögzített pelenkázókkal: ilyen például a Fővárosi Állatkert baba-mama mosdói, ahol a pelenkázón kívül egy mosdó és egy vécé áll rendelkezésre, a jobb éttermekben és kávézókban az is általában gondolnak pelenkázó elhelyezésére. A bevásárlóközpontokban szintén találhatunk pelenkázót, de sajnos nem mindig az elvárható higiéniai feltételekkel. Jó példaként a svéd bútoráruház különálló, kényelmes fotellel, pelenkázóval, halk zenével ellátott baba-mama szobáját emelnénk ki. A játszóterek közül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartottakban találunk vécét és pelenkázót azonban ez országosan mindössze 13 játszóteret jelent.

pelenkazo.jpg

Hivatalos ügyet intézése során még nagyobb kihívás elé nézhetünk, mint a kulturális, szórakoztató intézményekben. Egy-két bank ajtajára ki van ugyan ragasztva a színes címke, hogy gyerekbarát helyiség, de ez általában egy játszósarkot jelent néhány játékkal, ceruzával és rajzlappal. A közintézmények: önkormányzatok, hivatalok, könyvtárak, múzeumok egyikében-másikéban felszereltek pelenkázót a női és elenyésző esetekben a férfi mosdóba, de messze nem kézenfekvő, hogy a kisgyermekkel érkező édesanyák és édesapák igényire is megoldást biztosítsanak.

Itthon a jogszabályi környezet nem tér ki ezen helyiségek kialakítására az Országos Település és Építési Követelmények jelenleg hatályos változatában nem szerepel semmi pelenkázó pultról vagy szoptatásra alkalmas helyiségről.  Egyedül az akadálymentes mosdók kialakításánál az általános követelmények között szerepel opcionálisan a bébiápoló és pelenkázó elhelyezésének lehetősége.

A pelenkázás unisex feladat, így mind a férfi mind a női mosdókban itthon is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani pelenkacserélés megoldására, kényelmes körülmények biztosítására, hiszen ez a kisgyermekes szülök egyik alapvető, mindennapi feladata.

Pelenkázási igények Tovább
Praktikus javaslatok, költséghatékonyság növelés a motoros nyílászárók területén

Praktikus javaslatok, költséghatékonyság növelés a motoros nyílászárók területén

Az automata ajtók elterjedésére nincs jó hatással a jelen tervezési és kivitelezési gyakorlat. Sok esetben komplett épületeket kiviteleznek egy-két automata ajtóval, mivel úgy gondolják, hogy ez így kevésbé lesz költséges. Ám – tisztelet a kivételnek – ez téves feltételezésen alapuló végeredmény! Az alábbiakban áttekintjük, hogy egy épületben hány helyen lenne jobb, praktikusabb – sok esetben pedig költséghatékonyabb is – egy-egy automata ajtó.record_ajto.jpgSzámtalanszor tapasztalható, hogy a hagyományos nyílászárót beépítik, majd utólag látják el automatikával. Ilyenkor első gondolat a lengőajtó fölé szerelhető ajtónyitó automatika, mely igen logikusnak látszik egy ilyen módon felépülő folyamat során. Azonban a tervezés során illetve a kivitelezési költségek meghatározásakor már a funkció előtérbe helyezésével ezek az utólagos munkák már kiküszöbölhetőek lennének. s abból a szempontból vizsgálni a szükségleteket. Nézzük, hogy melyek azok az érvek, amik egyértelműen az automata ajtók mellett szólnak:

Higiénia

Az utóbbi 100 évben a higiéniai szokások gyökeresen megváltoztak, hiszen egyre több környezeti ártalom ér minket, s egyre több mindenről ismerjük fel, hogy ártalmas lehet ránk nézve. Ezek egyike sem volt tragédia, mégis változtattunk a szokásainkon. S hogy ez hogy jön egy épület higiéniájához? Automata nyílászárók használatával egyel kevesebb felület – jelen esetben a kilincs - érintése nélkül juthatunk át az egyik térből a másikba, így egyel kevesebb szennyeződés hordozó forrással kell érintkeznünk a mindennapokban.

Energia-hatékonyság

Ha belegondolunk, hogy egy épületben közlekedve hány nyitott ajtót látunk, akkor rájövünk, hogy rengeteget. Ennek egy tekintélyes része azonos hőmérsékletű tereket választ el, egy kisebb része pedig különbözőket. Garázs-épület, lépcsőház-épület, raktár belső-raktár külső, utca-előtér, informatika helyiségek-folyosó és még sorolhatnánk. Ezen helyiségek hűtési/fűtési energiaszükséglete igen eltérő lehet. Amennyiben az ott dolgozók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy e terek elválasztó nyílászáróit mindig gondosan becsukják, úgy rengeteg energiát pazarolhat el az üzemeltető ezek temperálására. Persze ezt az összeget sosem lehet közvetlenül kimutatni, mert ez a teljes energiaköltségeknek csak igen kis százaléka. Vagy mégsem? Beszéltek-e már irodaház, üzlet üzemeltetőkkel, akik elmondták, hogy mennyit fizetnek ki egy évben hűtésre/fűtésre? Nos, számoljunk. Ha csak 5-6%-ot lehet azzal megtakarítani, ha az ajtókat mindig becsukjuk és egy épület ide vonatkozó havi átlagos energiaköltsége 500.000-1.000.000Ft között mozog, akkor hamar ki lehet számolni, hogy ez évente 300-720.000Ft között mozog. Gondolom mindenki elfogadhatónak tart egy 3-4 éves megtérülés rátával kecsegtető megtérülést, mely a kritikus helyeken lecserélt automata ajtók esetében 1-2 év is lehet. Érdemes elgondolkodni rajta…

Komfort-érzet

Ma, amikor mindenki vevőt akar csalogatni, s az árakkal foglalkozik, nem elég hangsúlyos, hogy bár a vevő alapvetően jó áron akar vásárolni, de nem fog, ha közben rosszul érzi magát. Másik oldalról nézve: minél magasabb a komfort érzete, annál könnyebben fog pénzt költeni. Ennek az érzésnek a megalapozására nagyszerű lehetőség a transzparencia megteremtése sok-sok üvegfelülettel, vagy a könnyű közlekedés biztosítása a babakocsival, bevásárló kocsival, kerekes székkel közlekedők számára. Ezt is elősegítik az automata nyílászárók.

Használhatóság

Ezt talán nem is érdemes nagyon ragozni. Legyen szó akár hő- és füstelvezetésről, akár szellőztetésről, akár akadálymentesítésről, akár energia-megtakarításról, akár kontrollált beléptetésről, akár higiéniáról, akár… még hosszan sorolhatnánk… Szinte minden olyan kérdésre, hogy tudja-e az automata ajtó azt, hogy…? A válasz IGEN. Eddig legalábbis nem találkoztunk olyan nyílászáró igénnyel, melyet a Record nem tudott volna megnyugtatóan megoldani. Az automata ajtó tudása szinte mindig kielégíti a kívánalmakat.

Transzparencia

Az automata ajtóknál filigránabb, nagyobb átlátszó felületet egyetlen nyílászáró sem biztosít, mely állandó nyitottságot és eleganciát biztosít az épületnek, irodának.record_ajto_2.jpg

Modernizálás, nyíló ajtó automatizálás

Ha megnézzük az akadálymentesítések tekintélyes részét, akkor azonnal előtör belőlünk az a régi bölcsesség, miszerint „Minden példa jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentésre…” A nyíló ajtók automatizálására általánosan igaz, hogy azok 90%-ban drágább végeredményt szülnek, rosszabbul használhatóak, helypocsékolóbbak, illetve élettartamuk és fenntartási költségük is sokkal magasabb, mint az összes egyéb automata ajtó bármelyikének. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy egy kétszárnyú nyíló ajtó automatizálása általában többe kerül, mint egy vadonatúj tolóajtó! És ekkor még a régi szárnyat mozgatja, mely nem is feltétlenül esztétikus…! Ezen ajtók esetében beszéljen egy e területen jártas szakemberrel, s tekintsék át közösen a lehetőségeket. Mindig van jobb ennél!

Hő- és füstelvezetés

Sok esetben egy nem átgondolt (bár jogszabályok és a műszaki paraméterek szerint  tökéletes) rendszer  ára 1,5-3,5-szerese is lehet egy olyannal összevetve, ahol nem „ablakokat szeretnénk nyitogatni”, hanem hő és füstelvezetéshez a legjobb megoldást kialakítani.

Tűzgátlás

Sokan vannak, akik azért nem használnak tűzszakasz határon ajtót (sokszor a légtechnikai, energiagazdálkodási kérdést félretéve), mert egy tűzgátló üvegajtó ára igen magas, de azt belátja, hogy egy automatizált tűzgátló ajtó a maga ridegségével egyrészt nem lenne könnyen használható (lásd feljebb, a kétszárnyú ajtókról írtakat), másrészt, ha a folyosókon minden tömör tűzszakasz határon lévő ajtó állandóan automatán becsukódna, kicsit börtön-érzete lenne az épület használóinak. Nos, ha okosan helyezzük el a tűzgátló acél ajtókat és az üveg tolóajtókat, úgy nem csak a transzparencia marad meg, de mind az energia-hatékonyság, mind az esztétika, mind a használhatóság szempontjait egyszerre figyelembe vehetőek.

Nincs olyan igény - akár az üzemeltető akár a felhasználói oldalt nézzük - egy nyílászáróval kapcsolatban, melyet egy automata ajtó ne tudna megoldani. Az automata ajtók praktikusak, költséghatékonyak és elegánsak.

Praktikus javaslatok, költséghatékonyság növelés a motoros nyílászárók területén Tovább
H&M | Váci 1 Iroda

H&M | Váci 1 Iroda

Idén tavasszal nyitott meg a H&M új országos szintű központja a Váci utca 1. szám alatt. Az épületben helyezkedik el a  legnagyobb európai, 5500 négyzetméteres, 3 szintes üzlettér és felette az irodatér. Az új központi iroda 1. ütemének kialakítására a Horsens Partners nyerte el a bizalmat.

A szakipari befejező munkák kivitelezése mindig látványos folyamat, ez itt sem volt másként, szinte galambdúcból építettek palotát. Az irodát rendhagyó módon a kivitelezés előtt, alatt és persze után készült képekkel szeretnénk bemutatni.hm_10_1.jpeg

A rövid kivitelezési határidő rendkívül komoly organizációs feladatott jelentett, hiszen az épület belépési pontja a Váci utca – Türr István utca térburkolatáról nyílt, melyre külön behajtási engedéllyel, reggel 6:00-8:00 között volt lehetőség gépkocsival behajtani, így az anyagmozgatást a teljes kivitelezés alatt kézi erővel oldották meg. Az irodai munkálataik során kifejezett figyelmet fordítottak a párhuzamosan zajló, impozáns FlagshipStore kivitelezésére is, így volt olyan, hogy a rendelkezésre álló két liften az ott dolgozó cégekkel és mintegy 350 munkavállalójával kellett osztozni a projekt eredményessége érdekében.

A különböző munkafolyamatok során a nagy múltra visszatekintő épületben több meglepetéssel is találkoztak a kivitelezők, ami a szoros határidők miatt a kivitelezéssel párhuzamos újratervezését kívánta meg egyes épületgépész és erősáramú rendszereknek. Rendkívül nagy munkatapasztalatnak és a profi projekt vezetőnek köszönhetően ez sem volt akadály, az iroda az elvárt határidőre elkészült.

hm_11.jpg

Az anyagok szállítása az utolsó hetekben igazi kihívás volt, a Flagship Store építését, illetve az üzlettér bútorozását és ruházati termékekkel történő feltöltését segítették azzal, hogy a lifthasználatot mellőzték, így a lépcsőházban kézi erővel felhordva oldották meg a beépítendő anyagok mozgatását, többek között a 8 db 1x4 m méretű, egyenként 280 kg mobilfal elemek feljuttatását is.

A padló rétegrendnél a bontási munkák során meglepetések adódtak, amelyek az álpadló rendszer átalakítását, és előre nem látható aljzatbetonozási munkákat tettek szükségessé.

hm_12.jpeghm_13.jpeg

A lounge világítás beépítése, és a parketta oldalfal és mennyezet burkolat kivitelezése is precíz munkát igényelt, hiszen a mennyezetburkolatban úgy kellett 1 mm-t nem meghaladó illesztési hézaggal beépíteni az előre elhelyezett lámpatestek köré a parkettaburkolatot, hogy a lámpák a parketta fektetésére merőleges pozícióban álltak, így adódott olyan parketta elem, mely két oldalából 6-7 lámpatest véget is kivágtak.


hm_14.jpghm_15.jpg

A falakra és az álmennyezetre felkúszó parketta burkolat megvalósítása igazi szakmai kihívás volt, a falba rejtett kávézó bútor három vállalkozó közös munkájaként jöhetett létre.

hm_16.jpgA szerkezetépítési munkáknál betekintést nyerhettünk az épület múltjába is, régi falfirkák, üzenetek is előkerültek.hm_17.jpg Az ovális kontúrú Armstrong álmennyezet és a benne lévő függesztett lámpák megfelelő magasságú alulról láthatatlan rögzítése óriási pontosságot kívánt.

A feladat nagyságát jól érzékeltetik az előtte-utána fotópárok:

hm_1_1.jpghm_2_1.jpghm_3_1.jpgfotók: Horsens Partners

A munkálatok végzetével a helyiségekből a Horsens Partners referenciamunkáinak egyik ékköve jöhetett létre, a költözés előtti pillanatokban készült képek önmagukért beszélnek.

hm_00.jpgfotók: Stiglincz Gábor

H&M | Váci 1 Iroda Tovább
#betterbuildgreen

#betterbuildgreen

A Magyar Környezettudatos Építési Egyesület #betterbuildgreen konferenciáján a zöldépítés környezetvédelmi, társadalmi és üzleti szempontjairól hallhattak érdekes előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket. A klímaváltozás kezelésének egyik kulcsszereplője az építőipar. Tervezés, kivitelezés során új nézőpontok beiktatásával, tudatos döntésekkel, megfelelő termékválasztással nagyban hozzájárulhatunk egy-egy zöld projekt sikerességéhez. A zöldépítés egyik új nézőpontja a belső levegő kontrollálása egészen a tervezőasztaltól az üzemeltetésig. A téma fontosságát Laki Zsolt, a PLE Group Kft ügyvezetője hangsúlyozta. 1-_better_green_conf_allin4.jpg

A gépészeti kivitelezési- és légtechnikai tisztítási munkák kapcsán megismerhettük, hogy milyen rendellenességekkel, illetve az építési folyamatokba nem illő jelenségekkel találkoznak a szakemberek, amelyek kihatnak a munkahelyeink beltéri levegőjének minőségére. A különböző, épületek esetében manapság hazánkban is egyre jobban terjedő minősítési rendszerek igen komolyan taglalják már a tervezési, kivitelezési szakaszra is vonatkozóan azokat a követelményeket, szabályokat, amelyek szigorú betartásával lehet(ne) egy-egy ilyen minősítést elnyerni. A tapasztalat azonban az, hogy ezek a szabályrendszerek, bár igen sokrétűek és minden részletre kiterjedőek, mégis sok esetben figyelmen kívül kerülnek a gyakorlatban.

Itthon mind az építkezés, mind a későbbi, üzemeltetési tapasztalat azt mutatja, hogy a belső levegő minőségének kontrollja a legtöbb esetben a légtechnikai szűrők beszerzésében és alkalmankénti vagy rendszeres cseréjével kimerül. Valós, működő rendszerekben készült felvételek bizonyítják, hogy a szűrők cseréje nem elegendő. A légtechnikai vezetékekben a vastag rétegben lerakódott építési törmeléken, poron kívül találkozhatunk az emberi egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumokkal, gombákkal, netán állati tetemekkel.

ple_betterbuildinggreen.jpgBal alsó képen egy ismert húsipari vállalat légtechnikai rendszerében kimutatott crytococcus gomba látható. Középen egy nemzetközi kereskedelmi lánc hús- és zöldségosztályára dolgozó befúvó légtechnikai rendszerében talált nagy mennyiségű penészgomba látható. Jobb oldali képen egy magáért beszélő macska múmia, amelyet egy étterem konyhai befúvó csatornájában találtunk.

Az előadás során az a javaslat fogalmazódott meg a tervezők, kivitelezők valamint a későbbi üzemeltetők felé, hogy a minősítések gyűjtésén túl fontos, már a lehető legkorábbi szakaszban is a fent részletezett problémakörrel foglalkozni. Hiszen mit sem ér a minősítés, ha a használat, üzemeltetés során már nem kerül kellő hangsúly a környezet és a felhasználók védelmére. A tisztítási eljárások kialakítása utólag rendkívül körülményes, időigényes és ezzel együtt sokkal költségesebb folyamat, mintha megelőző gondolkodással, már az épület megszületésénél szerves része lenne a rendszernek. A tisztító nyílások előzetes beépítésével és körültekintő üzemeltetéssel - rendszeres tisztítással és karbantartással - sokat tehetünk az épületet használók és a környezet megóvásáért és a minősítős ebben az esetben valóban kiérdemelté válhat.

1-_better_green_conf_allin3.jpg

1-_better_green_conf_allin1.jpg

1-_better_green_conf_sponsorsrollups3.jpg fotók: Katona Csilla

#betterbuildgreen Tovább
A természet öntisztító anyaga, az ózon

A természet öntisztító anyaga, az ózon

Az ózon igen könnyen termelődik a természetben, leggyakrabban villámlás következtében fejlődik, a nagy viharok alatt, sok esetben ezt az „eső illattal” kötjük össze egy-egy csapadékos napszak után.ozon.jpgEzen csodás jelenség ellenére a legtöbbet a földet körülvevő ózonréteg kapcsán esik szó az ózonról. A sztratoszférában megtalálható ózont, a Nap UV sugara (ultraibolya) termeli. Ez az ózonréteg arra szolgál, hogy megvédjen bennünket az ultraibolya sugárzástól. Egyébiránt nap, mint nap, rövid időre mindannyian ki vagyunk téve a minket körülvevő magas ózón tartalomnak, bizonyos közlekedési viszonyok között, vagy amikor olyan időjárási viszonyok vannak, melyek a gyárak által termelt káros gázokat jobban a Föld közelébe kényszeríti. Ez a két tényező eredményezhet olyan leolvasásokat, ahol az ózon szint, 4 vagy 5-ször magasabb, az általános értéknél. Azonban, ha ez az állapot nem tart sokáig, nincs káros hatással az emberi szervezetre.

Az ózon háromatomos oxigén molekula, kémiailag nagyon aktív instabil gáz. Baktériummal, vagy szagmolekulával való találkozása esetén azonnal kölcsönhatásba lép azokkal, ezzel ártalmatlanítja a káros anyagokat, és szagtalanító hatása van. Az extra oxigénatomnak köszönhetően több sterilizációs eljárásban is használják. Az ózon, mint igen erélyes oxidáló szer, már régóta használatos az ivóvíznek, valamint a betegszobák levegőjének csírátlanítására. Az orvosi tudomány is sikerrel alkalmazza például a tüdőgyulladás és különféle fogbántalmak kezelésére, a belek fertőtlenítésére.

Speciális ózongenerátorok használatával az ózon terekbe jutatása biztonságos, jól bevált folyamat. Az ózont újabban az olajok és zsírok ízének és szagának javítására, valamint bizonyos textiltermékek fehérítésére is használják. Alkalmazása előfordul a linóleumgyártásban és a szintetikus illatszerek gyártásánál is. Jelentős szerephez jutott az ózon a festék- és lakk-iparban is. Különösen kiemelt jelentőségű az ózon a sörerjesztő pincék levegőjének idegen csiráktól való mentesítése során és a hűtőházak raktárainak rothadó baktériumok ellen védelmében.

Az ózongenerátor tehát olyanban teszi lehetővé zárt terek folyamatos szagtalanítását, amely sem az emberre, sem pedig a környezetre nem jelent veszélyt. Különösen jól alkalmazható olyan területeken, ahol sok ember fordul meg egyszerre és fontos az esetleg kellemetlen szagok semlegesítése. Ilyenek például egyterű irodák, edzőtermek, éttermek, konyhák, szállodák, rendelők, gondozóházak… stb.students-take-an-exam-at-a-high-schools-open-air-playground-in-yichuan-shaanxi-province-more-than-1700-freshmen-students-took-part-in-the-exam-in-2015-which-the-school-moved-outside-because-of-insufficient.jpgAz ózon tehát mindig csak addig van jelen, amíg a kellemtelen szag, baktérium, vírus jelen van. Ha az előállított ózon meghaladja a szükséges mennyiséget, azt szellőztetéssel el lehet távolítani. Az ózongenerátor berendezést mindig szaktechnikus által beállított mennyiségben fogja előállítani a helyzethez illeszkedő mennyiséget. Az ózon csak akkor veszélyes a szervezetünkre, ha a szintje eléri a 1,5 ppm,-t. (részmillomod), de megfelelő gépbeállítás esetén az ózonszint nem tud a megengedett szint fölé emelkedni.

 3 érv az ózongenerátorok mellett: 

 • Automatikusan semlegesíti a kellemetlen szagokat.
 • Megsemmisíti a káros mikroorganizmusokat.
 • A levegőben előforduló vírusok 99,5%-át elpusztítja.

 3 szempont, hogy hatékony és biztonságos ózongenerátort válasszunk:

 • legyen egyszerűen és gyorsan felszerelhető.
 • legyen programozható változatban is.
 • rendelkezzen TÜV engedélyekkel.

 

A természet öntisztító anyaga, az ózon Tovább
Automata harmonikaajtó

Automata harmonikaajtó

Az épületeket praktikus szempontok alapján, energiatakarékos megoldásokat előnyben részesítve tervezik, költséghatékony megoldásokat alkalmazva, de az automata harmonikaajtó lehetősége sok esetben nem merül fel. Néha azért, mert úgy gondolják, hogy túl drága, máskor azért, mert egyszerűbb automata ajtónyitóval felszerelni egy hagyományos ajtót, de legtöbbször azért, mert még nem ismerik ezt a helytakarékos ajtótípust. Az automata harmonikaajtók szélessége 80–200 centiméter, magasságuk 250 centiméterig lehetséges.

folding-doors.jpgElsősorban kisebb üzletek-, bankok főbejárataként használatosak, de minden olyan helyen alternatívát jelenthetnek, ahol nem fér el egy automata tolóajtó például folyosón, szegmens íves portálnál vagy ahol hagyományos egy-, illetve kétszárnyú ajtót szeretnének automatizálni.record-bi-fold-exit-lanes-266.jpgAz automatizált nyíló ajtók kialakításának hátrányai:

 1. Problémás mozgásérzékelés

A hagyományos nyíló ajtók automatizálásánál általában 3 mozgásérzékelőt használnak (2 kívül 1 belül). A 3 érzékelő azonban nem ad lehetőséget a mozgástér teljes belátásara holt- es érzékelhetetlen területek maradnak, ezért plusz érzékelők kialakításáról kell gondoskodni, mely plusz költségekkel jár együtt. A problémás érzékelés másik hozadéka, hogy az oldalról közelítő embereket nem észleli a radar, tehát számukra az ajtó nem használható.

 1. Balesetveszélyes működés

Ez a legnagyobb problémaforrás a nyíló automatizált ajtók esetében, ugyanis az elektromos érzékelők érzékelési távolsága a közlekedési sebességet nem veszi figyelembe, így elkerülhetetlen az a kellemetlen szituáció, hogy a nyitási oldal felől érkezőknek a kései érzékelés miatt vissza kelljen lépnie, hogy a nyíló ajtó ne üsse meg, vagy lökje meg őket.dfa127_5.jpg

 1. Magasabb energiafelhasználás

A nyíló ajtók működése során a szárnyak által megtett út 57 százalékkal hosszabb, mint a harmonikáé. Az ajtószárnyak mozgása és a mozgásérzékelők speciális elhelyezése miatt több ideig kell nyitva tartani a szárnyakat a biztonságos működéshez, így a légcsere kb. 85–125 százalékkal nagyobb, ami ilyen aranyú hűtési/fűtési veszteséggel jár együtt.

 1. Nagyobb holt terek

A nyíló szárnyak által elfoglalt terület 224 százalékkal több a harmonikáénál es a nyitott ajtószárnyak mögötti terület is kiesik a használható terek közül.

A harmonikaajtó előnyei

record-fta-20-fbofolding-door-with-emergency-opening-49.jpgMindent összevetve, a harmonikaajtónak csak előnyei vannak az automatizált nyíló ajtóhoz képest: nincs holt tér, olcsóbb egy kétszárnyú, automatizált hagyományos ajtónál, gyorsabban és biztonságosabban működik, energiatakarékosabb, jobb a helykihasználása és üzembiztosabb is. Tehát, ha nincs hely tolóajtónak, ám mégis automata megoldást részesítenénk előnyben – mindenképpen érdemes ezt a kialakítást szamba venni.record-fta-20folding-door-52.jpg

Automata harmonikaajtó Tovább
Ingatlan Regatta

Ingatlan Regatta

Hétvégén a Deloitte Ingatlan Regattán jártunk, ahol az Allin Property Partners a Narmo hajóval mérette meg magát a versenyen. A csendesebb szelet, a csapat jókedve és a gyönyörű idő kompenzálta. Köszönjük a Narmo kapitányának és az iroda.hu csapatának a színvonalas rendezvényt.

regatta_allinproperty.jpg

14495483_10154505127141904_4179861938622453695_n.jpg

Ingatlan Regatta Tovább
Légtechnikai rendszerek minősítése

Légtechnikai rendszerek minősítése

Válts nézőpontot!

A  világ számos országában fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. Ezek közül a két legismertebb és a hazai gyakorlatban legtöbbet használt minősítés az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), illetve az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)

A két legismertebb zöldépület- minősítő rendszer célja, alapelve, filozófiája, kritériumrendszere igen nagy átfedést mutat, hiszen céljuk is közös: környezetbarát épületeket tervezése, építése és üzemeltetése. Amelyik ház kiemelkedő minősítést kap a LEED-ben, az a BREEAM-ben is az élen végezne, és fordítva. 

Az állandóan fejlődésben lévő jogszabályi, technológiai és társadalmi követelmények és elvárások lekövetése, illetve iránymutató szerepe miatt; a LEED és BREEAM minősítő rendszereket két-három évenként aktualizálják. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb, könnyebben alkalmazható, jobban specializált rendszerek születnek.

A már meglévő épületek minősítése, ezáltal a környezetbarát üzemeltetés és épülethasználat egyre fontosabb szerepet kap a fent említett minősítéseknél.

Az üzemeltetési költségek elsődlegesen a gépészeti berendezések és azon belül is a légtechnikai berendezések helyes megválasztásával optimalizálhatóak. Nézzük meg, hogy a két minősítési rendszer milyen szempontok szerint értékel a légtechnikai berendezéseket a pontozás során.

BREEAM rendszer a gépészeti berendezéseket több kategóriában is értékeli. Légtechnika szempontjából az Egészség és jó közérzet kategória tartalmazza a legtöbb pontszerzési lehetőséget. Ezen belül is a belső levegő minősége és hőkomfort kérdéskörök. Beltéri levegő minőségét elemző kategória rákérdez a beltéri levegő minőségi terv meglététől, a VOC szinten át, a friss levegő utánpótlásra is. A kőkomfort kategória emellett kitér a gépészeti rendszerek tervezésének és telepítésének módjára, a rendszer zónánkénti szabályozására. A LEED minősítési rendszer pontozási szisztémája az Egészséges beltéri klíma meglétével, mint főkategóriával kiemelten foglalkozik, a kategórián belül súlyozottan szerepel a beltéri levegő minőség és hőkomfort milyensége.

 A fenti kategóriák pontjainak begyűjtését, a BREEAM, LEED minősítés megszerzését követően a mai gyakorlat szerint az üzemeltetési és épülethasználati kérdésekre már kevesebb figyelem fordul. Hiába rendelkezik egy közintézmény a legújabb szakmai trendeknek megfelelő légtechnikai rendszerrel, ha annak folyamatos tisztítására és monitorozására már nem kerül sor. Ezen felismerést követően célul tűztük ki, hogy javítunk ezen a tendencián és elősegítjük a nézőpontváltást. A Zöld Építés Hetének idei konferenciáján a BREEAM, LEED minősítésű épületek légtechnikai rendszerének üzemeltetési és használati kérdéseit feszegetjük.

A #BETTERBUILDGREEN konferencia – Change your perspective! programjáról bővebben itt olvashat az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztálni ezen a linken lehet.

 Ott találkozunk!

Légtechnikai rendszerek minősítése Tovább
Takaríts vegyszerek nélkül!

Takaríts vegyszerek nélkül!

Probiotikus tisztítószereknek hála, már lehetséges allergén és kórokozómentes otthonban élni vegyszerek használata nélkül is. A probiotikus, azaz élettanilag hasznos baktériumokat tartalmazó tisztítószerek pozitívan alakítják környezetünket. Használatuk során „jó baktériumokat” fújunk a tisztítandó felületre, ezek kitöltik a rendelkezésre álló helyet a káros baktériumok felfalásával és úgynevezett biofilmet képeznek rajta. A biofilm fehérjéből, zsírból, szénhidrátból és mikro-organizmusokból áll, melyek a  felületen összetapadva, egybefüggő bevonatot képeznek . Ez a bevonat réteg szabad szemmel nem látható, különösen ellenálló és nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen eltávolítani általános takarítással.

A biofilmek igen súlyos higiénés problémát, termékkárosítást okozhatnak, ha a kórokozók megtelepednek benne az élelmiszer-biztonságot is fenyegethetik. A forgalomban lévő általános tisztító-, fertőtlenítőszerek használatával lehetőséget teremtünk az újrafertőződésre és emellett egészségükre és környezetünkre is kedvezőtlen hatást gyakorolunk. A durva vegyszerek hatására a felületeken megtelepedő kórokozók egyre ellenállóbbak, így a fertőtlenítés során sokkal gyorsabban visszatelepednek a felületekre. A hagyományos tisztítási eljárással eltávolított biofilm felület szerves anyagként táptalajul szolgálhat, illetve kedvező felületet ad újabb mikrobák megtapadására. Ezáltal a tömegforgalomban lévő tisztítószerek használata egy véget nem érő körforgást indít el, hiszen a teljes fertőtlenítéssel a fertőzések melegágyát készítjük elő.

Az inaktiváláshoz tehát olyan módszert kell találni, mely nem csak elpusztítja, hanem jó irányba tolja a biofilmet alkotó baktériumok összetételét.  A probiotikus tisztítószerek felveszik azt a nedvességet és táplálékot a környezetből, amely a mi számunkra szennyeződés így kizárják a kórokozó baktériumokat a felületről, így nem képesek elérni a fertőzéshez szükséges létszámot. A priobiotikus tisztítószerek rendszeres használatával egyre alacsonyabb az újraszennyező hatás a letisztított felszín regeneratív mikroorgazmusainak köszönhetően. A „koszfaló” tulajdonságnak hála a takarításra fordítandó idő csökken, nincs szükség rendszeres súrolásra, és fullasztó vegyszerszagot sem kell elviselni.

A probiotikus termékek nem tartalmaznak genetikailag manipulált baktériumokat, csupán természetes, tiszta mikro-organizmusokat. A probiotikus termékek nagyon tömények, ezért nagyon fontos a helyes adagolás. Biológiailag lebomló anyagokat tartalmaznak. Ezek a mikro-organizmusok nem károsak az emberi egészségre. A termékeken nincs narancssárga színű veszélycímke! A késztermékeket vízben oldva, szórófejes adagolóba, vagy felmosó vödörbe kell tenni, majd felvinni a tisztítani kívánt felületre. Ez után ki kell várni a megfelelő hatóidőt, majd az adott területet áttörölni.

 

A probiotikus termékek használatának előnyei összefoglalva:

 ♥  Csökkenti a szükségességét a durva, és veszélyes vegyszerek használatának

Csökkenti a használt termékek számát, mert egy termék a takarítás több területén alkalmazható

Csökkenti a költségeket, gazdaságos a használata

Biztonságos a használata, mert nem okoz bőr vagy szem irritációt

♥ Hosszan tartó utóhatást eredményez

A túladagolás veszélye megszűntethető

Kisebb raktárhelyiség szükséges

Tökéletesen beleillik a biztonságos munka és felelősségvállalás koncepciójába

Alkalmas arra, hogy kannákba, vödrökbe vagy szórófejes flakonokba adagolják

A termék csomagolásán nincs narancsszínű veszély címke

Használatához nincs szükség védőfelszerelésre

 

 

Takaríts vegyszerek nélkül! Tovább
Mit, hogyan takarítsunk?

Mit, hogyan takarítsunk?

Rutinos háziasszonyoknak bizonyára megvannak a saját, jól bevált praktikái, trükkjei, akik viszont most kezdik önálló életüket új lakásukban meggyűlhet a baja bizonyos felületek takarításával, szennyeződések eltávolításával. Bejegyzésünkkel igyekszünk a segítségükre lenni, persze tanácsainkkal lehet, hogy a tapasztaltabbaknak is tartogatnak némi újdonságot.

74913_w.jpg

Ablaktisztítás

A piszkos üveget szárazon sose töröljük le, mert összekarcoljuk. Az üveg felület először bő mosogatószeres vagy forró, vízzel mossuk le, szabadítsuk meg a rárakódott portól, piszoktól, és csak ezt követően tisztítsuk. Az ablaktisztítás ne újságpapírral és ne papírkéztörlővel végezzük, hanem kifejezetten ablaktisztítóval, aminek segítségével nagyon gyorsan tudunk végezni az egész lakás üvegfelületeinek tisztításával.

Kevésbé hatékony a tisztítása sima, általános tisztítószerrel, a speciálisan üvegfelületre fejlesztett tisztítószerekkel a komolyabb szennyeződés is könnyedén eltávolítható, így ezzel időt és energiát spórolunk meg. A párkányokra rárakódott szennyeződést enyhe súrolószerrel távolítsuk el, így nem károsítjuk a felületet.

Az ablakra fröccsent festéket nedves törlőronggyal törölhetjük le, azonban a megszáradt festék, glett eltávolítására pengéző használata javasolt – az eszköz használata során kifejezetten ügyeljünk, hogy milyen szögben, erővel használjuk, azt vigyázzunk, nehogy megsérüljön az ablakfelület.

74914_w.jpg

Csempék, fugák takarítása a konyhában, fürdőszobában:

Oldjunk fel 1 liter langyos vízben 2 evőkanálnyi tisztítószert. Kisebb kefe, például körömkefe, vagy szivacs, esetleg használaton kívüli fogkefe segítségével, a vegyszeres vízzel takarítjuk le a fugákat és csempéket. A nehezen eltávolítható szennyeződéseket hígítás nélkül dörzsöljük át a tisztítószerrel. Végül a felületet alaposan öblítsük le tiszta vízzel és puha ronggyal töröljük szárazra, fényesre.

Penészfoltok eltávolítása

Egyetlen háztartásból sem hiányozhatna a gőztisztító, melynek segítségével gyorsan, könnyedén, vegyszerek nélkül szabadulhatunk meg például a zuhanyzófülkében vagy a lakás bármely részén megtelepedő penésztől. A gőztisztító forró gőzével pillanatok alatt eltűnnek a penészfoltok, ráadásul jóval lassabban telepednek meg ismét, mintha fertőtlenítőszerrel pusztítjuk el őket. A gőztisztítóval bármilyen egyéb szennyeződést is környezetbarát módon takaríthatunk fel, a felületek tökéletesen tiszták lesznek. Ahhoz, hogy fényesek legyenek a csempék, a kád, a padlólap, érdemes a tisztítást követően száraz ronggyal áttörölgetni felületüket.

Mikrohullámú sütő tisztítása

A mikró belsejében, a forgótányéron, az ajtón könnyen megtapad a zsír és egyéb szennyeződés. Ahhoz, hogy ezt pillanatok alatt eltávolítsuk, mindössze egy mosogatószivacsra és ecettartalmú tisztítószerre van szükség. Szivaccsal, kevés tisztítószerrel töröljük, át a mikró belső felületeit majd az ajtóról se feledkezzünk. Hagyjuk hatni egy-két percig, majd töröljük át ismét, ezúttal tiszta, nedves ronggyal, végül száraz, puha ronggyal fejezzük be a takarítást. A mikró fémes részei csodásan ragyognak, de a műanyag felületek is egészen megújulnak.

Cipőtalp hagyta csíkok a járólapon

Olajtartalmú tisztítószer használatával töröljük át a felületet, majd törlőkendővel takarítsuk fel.

Mit, hogyan takarítsunk? Tovább
Harc az orrunkért

Harc az orrunkért

Az információk 3,5%-át szerezzük be szaglás útján. Tudományosan bizonyított tény, hogy az illatok emberi reakciókat váltanak ki. Orrunk megközelítőleg 10 000 különböző szagot és illatot képes megkülönböztetni.  Az illatok üzeneteit az orr a másodperc tört része alatt rögzíti, majd értékeli. Amíg látásunkért csupán négy gén felel, addig szaglásunkra ezernél is több receptor jut. Ezeket az ingereket az agyunk azon része dolgozza fel, amelyik a hosszú távú memóriáért felel, ezért bizonyos illatokat, szagokat, jellemzően különböző emlékekkel párosítunk össze. Ugyanez a rész felelős azokért az információkért is, melyek az ösztönös viselkedésünket befolyásolják.illatmarketing_sanodor_3.jpgKép: pinterest

Az illatmarketing egy nagyon hatékony eszköz a fogyasztói, üzleti döntések pozitív befolyásolására. Továbbá nagyon jó reklámeszközként is funkcionálhat egy cég számára. Egy jól megválasztott illat, akár a vállalat aláírásaként is funkcionálhat, ezzel is megkülönböztetve magát a piacon.illatmarketing_sanodor_1.jpgKép: pinterest

Az illatosítási koncepcióját a használat ritmusa, az illatpreferenciák, az elérendő hatás adja. Illatok segítségével átalakíthatjuk az egyes terek komfort érzetét az illat élénkítő, nyugtató, ösztönző, étvágygerjesztő vagy éppen szagsemlegesítő hatásának segítségével. Ügyfeleinket, akár az orrukon keresztül is elbűvölhetjük: felmérések eredményei alapján, az áruházi levegő aromásítása átlagosan 10-15 % -kal növeli az eladásokat, azokon az osztályokon, ahol finom illat van, a vásárló általában átlagosan 11 perccel tovább tartózkodik, ezzel mintegy 5-6%-al növeli a bolti forgalmat.

Gondoljunk csak bele, milyen pozitív képet alakít ki egy partnerben, ha kellemes, a cég filozófiájához illő illattal fogadja a hozzájuk érkezőket? De ugyanolyan fontos az is, hogy az alkalmazottak is kellemes illatú környezetben végezzék el a napi teendőiket. Egy jól megválasztott illat ugyanis jó közérzetet teremt, és növeli a dolgozók teljesítményét is.

A vásárlói döntéseket is nagyban befolyásolják az érzelmek, ezért, ha kellemes illatokkal pozitív érzelmeket keltünk a vevőkben, azzal elősegítjük a pozitív vásárlói döntést.

„Több partner szállodában arról számoltak be, hogy a szobák illatosításának bevezetése óta, a vendégek nagyobb százalékban térnek újra vissza. Egy nemrég leszerződött kiskereskedelmi partnerünk pedig azt vette észre, hogy a bevezetett kellemes illat hatására a vásárlók több időt töltenek az adott üzletben.”  – nyilatkozta Kassay Márta a SanOdor Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója.

Szállodák legkedveltebb illata a gyömbér-lime kombináció, valamint a nyugtató, relaxációt segítő levendula. Irodai környezetben a fehér tea az egyik legnépszerűbb illat, de élénkítő hatása miatt a füge is jó választás lehet munkatársak produktivitásának fenntartására.
illatmarketing_sanodor0.jpgKépek: pinterest

Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk kikerülni az illatokat. Nem tudunk átmenni előlük az út másik oldalára, vagy elfordítani a fejünket, amikor véletlenül, „szembe jön” velünk.Hatással vannak ránk, érzékszerveinkre, érzelmeinkre, döntéseinkre. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy az illatok az orrunknál fogva vezetnek minket.

Harc az orrunkért Tovább
Professzionális irodakialakítás

Professzionális irodakialakítás

A munkakörnyezet igényessége és kényelme a modern irodaházak és cégek versenyképességének meghatározó elemévé vált, ezzel párhuzamosan egyre több esetben befolyásolja a munkavállalók döntését is. A modern technológiák jelenléte a munkahelyeken, illetve a Y – generáció és a startupok megjelenése a munkaerőpiacon gyökeresen megváltoztatta a munkakultúrát és a munkafolyamatokat, ennek hatására az irodatervezés és - kialakítás önálló iparággá nőtte ki magát.  irodakialakitas2.jpgKépek: pinterest

Ma már nincs irodaház automata ajtó, korszerű és alacsony energia felhasználású gépészet nélkül. Az energiahatékonyság, zöld megoldások alkalmazása és az irodaházak, irodaterek ilyen módon történő üzemeltetése ma már szinte alap elvárás, úgy ahogy a különböző LEED, BREEAM minősítések megléte is.

irodakialakitas1.jpgKépek: record ajtó

Az irodaterek belső kialakítása messze túlmutat a bútorok szimpla elhelyezésén, komplex gondolkodást és a legújabb trendek ismeretét igényli. Egy –egy multifunkcionális többféle tevékenység végzésére alkalmas költséghatékony és működőképes térstruktúra kialakítása a tervezők és a kivitelezők részéről is komplex gondolkodást és ehhez párosuló, magas színvonalú műszaki megoldások megalkotását, tökéletes kivitelezését kell, hogy jelentse.irodakialakitas3.jpgKépek: pinterest

Az irodatér ma már nem csak egy vállalat dolgozóinak munkaállomását jelenti, ennél sokkal több; része a márkaépítésnek, inspirációs – motivációs bázis is. A változó piaci körülményekre gyorsabban, rugalmasabban reagálhatnak a munkavállalók, ha ezen szellemi műhelyekben a jól funkcionáló irodatér mellé ergonomikus bútorok, harmonikus színek és illatok párosulnak. Az illatmarketing XXI. századi irodák egyik leghatékonyabb eszköze, mely az üzleti döntések pozitív, de tudatalatti befolyásolására alkalmas.

20150805_084935.jpgKép: Horsens Partners

A tökéletes szakipari kivitelezés, észrevétlenül működő gépészet és ajtó automatika, valamint az illatmarketing még mindig kevés egy munkahely pozitív megítéléshez, ha az irodaterek és kiszolgáló helyiségeik nem párosulnak kiemelkedő tisztasággal és higiéniával.

Professzionális irodakialakítás Tovább
Szellőző rendszerek tisztítása A-Z-ig

Szellőző rendszerek tisztítása A-Z-ig

Légcsatorna tisztítás fontosságáról nemrég írtunk itt, most szeretnénk részletesen bemutatni, hogyan zajlik a szellőző rendszerek tisztítása. A szellőző rendszerek sajátos ipari szűrőként viselkednek létesítésük és beüzemelésük első pillanatától. A rendszer egészében különböző mennyiségű, vastagságú lerakódás alakulhat ki.

A szellőzőben lévő szennyező anyag a létesítmény használati módjától függ, ezért fizikai és élő szervezetre gyakorolt hatása alapvetően két csoportra bontható: konyhai gőzelszívókban keletkező ragacsos-folyékony és lakóépületekben keletkező finom szemcséjű poros szennyezésre. Mind a két típusú szennyeződés közös fizikai tulajdonsága az alacsony gyulladási hőmérséklet, amely ~ 240 °C, így az már viszonylag kis intenzitású iniciáló forrás hatására is képes meggyulladni. Egy átlagos középmagas 10 emeletes épület 30 fm hosszú Ø200 mm vagy 200/200 mm keresztmetszetű szellőzője esetén a tűz földszinti szellőzőbe való bekerülését követő 120 másodperc elteltével a szellőző teljes hosszában ég, illetve a lángok elérik a tető magasságát. A lángok élettartama rövid, az oxigén gyors csökkenése miatt, azonban röviddel a lobbanás után a huzat hatására ismét oxigén áramlik a csőbe. A lángok hőmérséklete 1000-1500 °C általános anyagok esetében. Egy pillanatig tartó lángnyelv nem képes meggyújtani az anyagokat, de az újra és újra felcsapó lángok felmelegítik a szennyeződést és annak gyújtózsinórként történő égését eredményezik. A konyhai gőzelszívók zsíros szennyező anyagának fizikai tulajdonsága hasonló azzal a különbséggel, hogy a tűz szellőzőbe való bekerülését követően hosszabb időn keresztül ég.

A szellőzőben lévő szennyező anyag független laboratóriumi vizsgálatok alapján 19 féle karcinogént és mutagént tartalmaz. A karcinogén anyagok rákkeltőek, a mutagén anyagok génmódosító hatásúak, így az veszélyes hulladéknak minősül.  A szellőző rendszerek tisztítása ezért kifejezetten fontos, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak megfeleljen.

A tisztítás megkezdése előtt az egyik legfontosabb feladat, hogy a tevékenységet végző személy biztosítsa a munkavégzés helyén az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzés feltételeit, és a munkavégzés hatókörében tartózkodók védelmét. Ezt követően leválasztja a szellőzők működését biztosító ventilátorokat. A tisztítás során javasolt 1 db 6 kg-os porral oltó tűzoltó készülék biztosítása.

A tisztításra kerülő teljes szellőző rendszerben először videokamerás diagnosztikát végeznek. A diagnosztika célja a szellőző hálózat állapotának feltárása és a szennyeződés típusának és vastagságának meghatározása mellett az esetleges tervrajzoktól való eltérések és rejtett hibák kiszűrése. A diagnosztika során felvett képeket folyamatosan rögzítik és eltárolják a vizsgálatokat végző szakemberek. A szellőző hálózat diagnosztikáját követően megkezdik a tisztítást. A tisztítás során a szellőző rendszerek belső faláról leváló szennyeződés nem kerülhet vissza a szellőző rendszerrel kapcsolatban álló terekbe, nem juthat ki a környezetbe és az eltávolított anyag gyűjtéséről külön kell gondoskodni.

A szellőző rendszerek tisztítása több féle eszközzel és módszerrel történhet a szennyeződés típusa szerint. Poros szennyezőanyag eltávolítása esetén szárazkefés vagy sűrített levegővel tisztító eljárások alkalmazhatóak. Ezek az eljárások nem növelik meg a szellőzőben lévő veszélyes hulladék mennyiségét.

ple_legcsatorna_poros_1.jpgple_legcsatorna_poros_2.jpgKör/Négyzetes keresztmetszetű poros légcsatorna tisztítási eljárás – előtte és utána | Kép forrása: PLE

Zsíros, konyhai szagelszívók tisztítása esetén az előbbi módszerek eredményesen nem alkalmazhatóak, ilyen esetekben a légcsatorna állapota, mérete, tisztíthatósága, hozzáférhetősége határozza meg a tisztítási eljárást. Ez lehet kézi és gépi takarítási eljárás. A gépi tisztítást végezhetjük gőzfejlesztő géppel vagy szárazjeges eljárással.

Gőzfejlesztő légcsatorna tisztító gépel mind a kör-, mind a négyszögletes légcsatornában 150°C gőzzel elárasztják az előzetesen bevegyszerezett és lezárt tisztítandó légvezetéket. A vegyszer meghatározása a szennyeződés összetevőitől függ. Minden esetben az egészségre ártalmatlan, biztonsági adatlappal rendelkező vegyszer használható. A gőz a lerakódott szennyeződést feloldja, amit folyékony állapotában kivezetnek a légcsatornából.

ple_legcsatorna_zsiros_1.jpgple_legcsatorna_zsiros_2.jpgZsíros/olajos légcsatorna tisztítási eljárás – előtte és utána | Kép forrása: PLE

Tisztítás folyamatos szennyezőanyag leválasztással és levegőszűréssel zajlik. A tisztítást követően a rendszert átszellőztetik a szennyező anyaggal telített levegő folyamatos szűrése mellett, majd újabb videokamerás felvétel készül a teljes szellőző hálózatról, végül eltávolítják a rendszerből a tisztításhoz használt anyagokat és visszahelyezik a rendszert üzemképes állapotába.

A szellőző rendszerek tisztítási folyamata ezzel még nem ért végét, a tisztítási folyamat elvégzése után a helyszínen munkalap kitöltése szükséges, melyben a tevékenységet végző nyilatkozatot állít ki, hogy a tisztítást a jogszabályi előírásoknak megfelelően végezte el.

Forrás: Tűzvédelmi Műszaki Irányelv – Felülvizsgálat és karbantartás

Szellőző rendszerek tisztítása A-Z-ig Tovább
Automata ajtók biztonsága

Automata ajtók biztonsága

Az üzlettulajdonosok, bérlők általában kedvelik, ha bejárati ajtójuk jó erős, ránézésre komoly vasalattal rendelkezik erős zárszerkezete van, mivel így biztosan elriasztják a behatolni vágyókat. Mivel az automata ajtók nagy része filigrán, kecses, úgy tűnhet, hogy nincs komoly védelmük. Végül, amikor egy biztosítási szakértőtől megtudjuk, hogy a zárak a legritkább esetben állítják meg azt, aki be akar hatolni egy helyiségbe – kicsit elbizonytalanodunk. Akkor most mi a helyes? A filigrán, vagy a robusztus? Nagy erős zár, vagy egyéb megoldás??

record_automata_ajtok.jpgKépek: Record

Az automata ajtók védelmét több módon biztosíthatjuk, melyek lényegesebb elemei a következők:

Elektromechanikus zárak

Minden vagyonvédelmi határra szerelt ajtó alapfelszereltsége kell, hogy legyen, mely az automatika burkolata alatt van, s az ajtó vezérlését működteti. Bizonyos típusoknál a zárszerkezet az ajtószárnyakat mozgató bordásszíját fogja le, míg a komolyabbak fémes zárást biztosítanak az ajtószárnyak között. Az ajtószárnyakat vagy egymáshoz zárják, vagy azokat egy fix ponthoz rögzítik. Ezek biztonsági foka jól mérhető. Amennyiben egy elektromechanikus zárral reteszelt ajtón át szeretnénk elhagyni az üzletet, úgy a kívülről történő bejutáshoz egy távirányítóra, vagy egy külső kulcsos kapcsolóra van szükség. Erre az ajtót eladók nem mindig hívják fel a figyelmet, bár garantáltan szükséges eszköz. Vigyázzunk: utólag minden többe kerül!

Padlózárak

Ezek a szerkezetek az ajtó biztonságát tovább fokozzák. négy ismertebb verziója van, melyből három funkciója megegyezik: az ajtószárnyakra rögzített szerkezetből lefelé – a padló irányába – kimozduló nyelv akadályozza meg az ajtószárnyak bármelyik irányba történő elmozdítását. Különböző változatai:

Belső oldali letűzős padlózár: Csak belülről működtethetjük, mivel mind a szerkezet, mind a kulcsnyílás a belső oldalon helyezkedik el. Előnye, hogy igen olcsó, hátránya, hogy nem cserélhető a betét és csak két kulcs van hozzá.

Külső-belső oldali tűkulcsos padlózár: Kívülről is használhatjuk és így akkor is megfelelő lehet, ha záráskor ezen az ajtón távozunk. Az ajtó profilján kívülről csak egy 7-8 mm átmérőjű furat látható, így ez a típus belülről is esztétikus megoldást jelent. Előnye, hogy árfekvése alacsony, kulcsa nem másolható, hátránya, hogy csak 3 kulcs van hozzá.

Külső-belső oldali cilinderbetétes padlózár: Az előzővel megegyező mechanizmusú, ám jóval robusztusabbnak tűnő szerkezet. Előnye, hogy betétje cserélhető, főkulcsos rendszerbe illeszthető, hátránya, hogy ára igen magas.

Pillangó zár: A zárszerkezet leginkább padlósínnel együtt használandó. Az ajtószárnyakat egymáshoz zárja és mivel a padlósín meggátolja az ajtószárnyak be-, vagy kifeszítését, így elég komoly ellenállást tud kifejteni ez az egyszerűnek tűnő zár. Előnye, hogy igen olcsó, hátránya, hogy nem cserélhető a betét és csak két kulcs van hozzá.

record_padlozarak.jpgKépek: Record

Léteznek még az automata ajtó függőleges profiljára szerelendő kampós zárak, de ezek mind esztétikumukban, mind erősségükben elmaradnak a fentiektől. Előnyük, hogy főkulcsos rendszerbe illeszthetők. Hátrányuk a gyengeségük, áruk és az esztétikumuk.

Speciális zárási lehetőségek

A hazánkban ugyan nem használt, külföldön a bankok számára rendszeresen értékesített – „betörésbiztosnak” nevezett – ajtók egy különleges, úgynevezett „több ponton záró eszközzel” vannak felszerelve. Ez az eszköz az ajtószárnyak középső függőleges profiljában egy acélrudazatot mozgat meg, amely a szárnyat alul a padlóhoz, felül pedig az automatikához zárja, tehát ez kétszárnyú ajtó esetén 4 zárási pontot jelent. Ennek biztonsági foka már magában is igen magas, de kiegészítve egy B kategóriás üvegezéssel, ez a felszereltség kézi erővel szinte áthatolhatatlan ajtót eredményez.

Padlósín, mint biztonsági eszköz

Sokan nem is gondolják, de egy padlósínes ajtón sokkal nehezebb áthatolni, mint egy hagyományoson. Ennek oka az, hogy azok a betörők, akik nem az üveget támadják (ez a ritkább), általában az ajtó jobb és bal oldalán, a padlóra erősített padlóvezető fölött próbálják meg átfeszíteni az ajtószárnyat. Komoly aláfeszítés esetén az a furcsa eset áll elő, hogy az üveg az ajtó profiljaival együtt meghajlik és így némelyik átemelhető a padlóvezetőn. Ez ellen az ajtószárny profilok nem nyújtanak védelmet, mivel az ajtószárnyak merevségét kb. 85%-ban inkább az üveg adja, mint a profil. Vannak persze olyan rendszerek is, melyek nem az eleganciára, szépségre helyezik a hangsúlyt, hanem a stabilitásra, de az ilyen irányú igény a ritkább. Amennyiben padlósínt használunk, úgy az ajtószárnyak aljába erősített betét 1,5-2,5 cm-t süllyed be a padlósínbe, így meggátolva, hogy az egy-egy ponton kifeszíthető legyen. A padlósín így nemcsak jobb légzárást - eltűnő ajtó alatti fényrést eredményez -, de a padló egyenetlenségeit is észrevétlenné teszi. Az ajtó szélterheléssel szemben is teljes mértékben ellenálló lesz és egy esetleges behatoló dolgát is komolyan megnehezíti. Több gyártó nem ajánlja ezt termékeihez, azt állítva, hogy az ő profilrendszere elég erős, s csak az kínálja ezt, akinek erre a plusz megerősítésre van szüksége és erre a megoldásra csak 2500 mm ajtó magasság felett van szükség. Ennek a véleménynek egyik oka lehet, hogy egy árversenyben – amennyiben egy 25-40 000 Ft-os padlósínt javasol egy versenytárs – sokkal egyszerűbb meggyőzni a felhasználót annak fölöslegességéről, mint bevállalni a padlósín lerakásának kényelmetlenségeit és plusz költségeivel a megrendelőt terhelni. Így nélküle az ajánlott termék olcsóbb, kivitelezése egyszerűbb lesz. Azonban a felhasználónak kell hosszú távon elégedettnek lennie, nem a kivitelezőnek! Véleményünk szerint a padlósín alkalmazásának előnyei hosszú távon sokkal többet érnek, mint az egyszeri plusz költség, melyet beruházás során ráfordítunk. A padlósín kihagyása egyszerűbb és olcsóbb végeredményt szül, utólagos beépítése viszont körülményesebb és drágább.record_padlosin.jpgKépek: Record

Általában elmondható, hogy az automata ajtók védelmi képessége nem kevés, annak ellenére, hogy főként azokon a helyeken alkalmazzák őket, ahol inkább a nagy átláthatóságot, légiességet, s eleganciát helyezik előtérbe. Az ésszerűen megválasztott, magas minőségű ajtók biztosítják, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni.

Automata ajtók biztonsága Tovább
Mi is az a Fit-out kivitelezés?

Mi is az a Fit-out kivitelezés?

Nem rég írtunk a sikeres irodabérlés folyamatáról – itt. A végeredmény szempontjából talán az egyik legmeghatározóbb szereplő az, aki megvalósítja azt, amit a belsőépítész és a megrendelő megálmodott. Irodaházak bérlői területeinek kialakítására, ha professzionális végeredményt szeretnénk érdemes fit-out generál kivitelezésben jártas szakembert megbízni. Az irodaházak bérleményei általában szerkezetkész állapotban kerülnek értékesítésre, ezután kerül sor a bérlői igényeknek megfelelően a bérlemény belsőépítészeti kialakítására, személyre szabására.

horesenspartners_fitout.jpgKép: pinterest

Fit-out generálkivitelező az épület tartószerkezeti megépítése után a teljes körű befejező szakipari munkálatok elvégzésére specializálódott. Fit-out kivitelezésnél kulcsfontosságú tényező a pontos, terv alapján, szigorúan betartott ütemezés, az egyes munkafolyamatok logikai és technológiai sorrendjének megfelelő kialakítása. Egy működő irodaház belső tereinek átalakítása során az irodaház működési körülményeihez is rugalmasan kell alkalmazkodni a szakembereknek. Fit-out generál kivitelezés a felkészült szakemberek és szakosodott alvállalkozók szervezett összehangolását is magába foglalja, hiszen ezek a munkálatok építészeti, elektromos és épületgépészeti szakterületen is magas színvonalat és minőséget kívánnak meg. Fit-out kivitelező mindemellett gondoskodik a beépítendő anyagok megrendeléséről és beszállításáról is.

management_pc_v2.jpgLátványterv - Horsens Partners - Scenelab

Fit-out kivitelezésbe a következő feladatok tartozhatnak:

 • álpadlók kialakítása, padlódobozok elhelyezése, padlóburkolatok készítése
 • álmennyezetek kialakítása, elektromos, gépészeti kialakítása, világítótestek installálása
 • belső felületképzések – pl. falfestés, falburkolat, tapéták elhelyezése
 • belső árnyékolók elhelyezése
 • belsőépítészeti elemek, bútorok elkészíttetése, elhelyezése, rögzítése
 • audiovizuális berendezések elhelyezése, kiépítése
 • recepciós területek, konferencia termek, konyhák kialakítása

Egyszóval minden olyan apró belsőépítészeti részlet, amelyek később a mindennapok gyakorlatát meghatározza.

horesenspartners_fitout2.jpgKép: pinterest

Mi is az a Fit-out kivitelezés? Tovább
Baktériumok és kézszárítás

Baktériumok és kézszárítás

A kézmosás fontosságáról nagyon sokat hallani, sajnálatos adat, hogy például WC használat után a férfiak 15 százaléka, a nőknek pedig 7 százaléka egyáltalán nem mos kezet.

A kézmosás magában azonban nem elegendő, ha csak bevizezzük a kezünket és lerázzuk, vagy még rosszabb esetben a ruhánkba töröljük, nem csak a vizes nadrág miatti furcsa pillantások jelentik a gondot. Ezzel megkönnyítjük a kezünkön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel adjuk tovább a kórokozókat, ami elősegítheti az influenza vagy a fertőző betegség terjedését.

2c320e0096cbe5bbb35b3c2b253589ef.jpgkép forrása:pinterest

Kéztörlő, vagy kézszárító?

A University of Westminster által készített felmérés szerint az emberek, tehát például egy étterem vendégei, vagy egy mozi közönsége, nagy része, a kéztörlő papír használatát (70%) preferálja, ez után jön a textil (20%) és a meleg levegős kézszárítás (10%).

Mi marad kézszárítás után?

Talán nem meglepő, hogy a legkevésbé kedvelt kézszárítási forma, a baktériumok számára a legnagyobb túlélési arányt biztosító meleg levegős kézszárítás, ennél jobb megoldás a légpengés kézszárító, de ha a számokat nézzük a papír kéztörlő használata a legjobb. Ebben a két esetben, nem csak kézszárításról beszélhetünk, hanem szó szerint letöröljük a kézen lévő baktériumokat.

sanodor_002_01.jpgkép forrása: Sanodor

termékek balról jobbra: 1. Vendor IQ Towel Cabinet kéztörlő adagoló, 2. Vendor IQ Towel Cabinet kéztörlő adagoló, 3. Lotus Reflex Mini belsőmagos kéztörlő adagoló, 4. Lotus Reflex Midi belsőmagos kéztörlő adagoló, 5. Mediclinics Z hajtogatott rozsdamentes acélból készült, szálcsiszolt kéztörlő adagoló, 6. Mediclinics Z hajtogatott rozsdamentes acélból készült kéztörlő adagoló

Más kérdés, hogy a kéztörlésre használt anyagon esetleg mennyi szennyeződés található, hiszen például a textil törlőket mosás után újra használják, így ha nem megfelelő a kezelés, magán az anyagon is megmaradhatnak baktériumok.

Milyen más szempontok lehetnek még fontosak a kézszárító kiválasztásánál?

Ha az üzemeltető szemszögéből nézzük, akkor a legkevesebb gondot a levegős kézszárító használata jelenti, ami egyszeri nagyobb beruházást jelent, de ez után már csak az áram számla jelent kiadást. A kézszárító gép modern megjelenésű, használatakor nem keletkezik papír hulladék és nem fogy ki a papír.

sanodor_002_03.jpgkép forrása: Sanodor

termékek balról jobbra: 1. Mediclinics Mediflow Intelligent szenzoros kézszárító, 2. Mediclinics Smartflow szenzoros kézszárító, 3. Mediclinics Machflow szenzoros kézszárító, 4. Dualflow Plus légpengés, szenzoros kézszárító, 5. Mediclinics Smartflow szenzoros kézszárító, 6.  Dualflow Plus légpengés, szenzoros kézszárító

Ha a vendégek, látogatók szempontjából nézzük, a legkedveltebb a papír kéztörlő, amely használata után a legkevesebb baktérium marad a kézen. Más kérdés, hogy a legtöbb helyen használt, Z hajtogatott papírtörlőből általában egyszerre többet vesznek ki, mint amennyi ténylegesen szükséges lenne és az így keletkező papírhulladék nem csak esztétikai probléma, hanem környezetre is nagyobb terhelést jelent.

sanodor_002_02_1.jpgkép forrása: Sanodor

termékek balról jobbra: 1. Z hajtogatott 1 rétegű natúr kéztörlő, 2. Z hajtogatott 1 rétegű, 70%-os fehérségű kéztörlő, 3. 15 Tekercses 2 rétegű 100% cellulóztartalmú kéztörlő

Melyiket válasszam?

Ha a vendégek, felhasználók igényeit és a gazdaságossági érveket is figyelembe vesszük a döntésnél, a legjobb megoldásnak azokat a rendszereket találjuk, amelyek…

… egyszerűen felszerelhetők (pl. nem kell bekötni elektromos hálózatba)

… gazdaságosan beszerezhető papírt adagolnak

… „végtelenített” papírral működnek, ahol nem fogy ki a papír és nem is kell minden percben lesben állnia egy szemfüles munkatársnak az adagoló feltöltéséhez

… felcsévélik a használt papírt, azaz a használatuk nem generál szemetet, sőt a megszáradt papírt takarításra felhasználhatóvá teszik

… nem igénylenek áramot, azaz nem növelik az áramszámlát

… a vendégek, munkatársak bizalommal használják őket.

Érdemes végignézni, a kézszárítási módok lehetőségeit, és a kényelmes, hatékony és gazdaságos megoldást választani, a kéztörlő adagolókból az utántöltő papírokból valamint kézszárító gépekből is. A hosszú távú jó megoldás kiválasztásához érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Baktériumok és kézszárítás Tovább
Szellőztessen!

Szellőztessen!

Nem győzzük hangsúlyozni a szellőztetés fontosságát! A lakásunkban, házunkban, az irodában sokkal több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk. Sajnos nagyon keveset foglalkoznak a beltéri levegő minőségével, ez nem csoda, hisz a veszélyforrások többségét nem is ismerjük – az okairól érdemes elolvasni a webbeteg írását.

 

Szellőztessen! Tovább
Takarítás 5 alapszabálya

Takarítás 5 alapszabálya

Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb takarítási alapszabályt, amelyet érdemes szem előtt tartani és betartatni - legyen szó akár A és A+ besorolású irodaházak, gyárak, bevásárlóközpontok takarításról, vagy csak éppen a házi munka elvégzéséről  - , ha tiszta, kellemes környezetben szeretnénk eltölteni mindennapjainkat.

masterclean_1_4.jpgkép forrása: pinterest

Első és legfontosabb, hogy a takarítás mindig fentről lefelé haladva történjen. Porszívózás legyen az utolsók közötti feladat.

masterclean_1_6.jpgkép forrása: pinterest

Ablaktisztításra ne napsütésben, felhevült ablakfelületen kerüljön sor, hiszen ebben az esetben a meleg rásüti az ablakra az ablaktisztító szert, a tisztítószer teljesen letisztítása előtt. Ennek eredményeként a csillogóan tiszta üveg helyett csíkozott ablakfelületet kapunk, a munka így nem hozza meg a kívánt eredményt - az egész procedúrát újra meg kell ismételni. Fontos,  hogy az ablaküveg tisztítására nagy hidegben se kerüljön sor hiszen ebben az esetben is foltos lesz vagy jeges maradhat a felület.

masterclean_1.jpgkép forrása: pinterest

Tisztítószereket minden esetben hagyni kell pár percig hatni a kezelt felületen, mielőtt letörölnénk. Kiemelten igaz ez a konyhai zsíros és fürdőszobai vízköves csempékre. Ha rögtön, letörlésre kerül a szer a felületről, a tisztítás nem lesz kellőképpen hatékony, csak az apróbb, kevésbé letapadt szennyeződések eltávolítására kerül sor.

masterclean_1_2.jpgkép forrása: pinterest

Gyakori hiba, hogy a takarítóeszközök kitakarítására már nem fordítanak kellő figyelmet. Kiemelten fontos, hogy a koszos portörlőrongy, felmosófej, teli porszívózsák több kárt okoz takarítás során, mint hasznot. Ezért a takarítás záró folyamata mindig a takarítóeszközök kitisztítása legyen.

masterclean_1_1.jpgkép forrása: pinterest

Apró, de annál hatékonyabb trükk, a kád, mosdó, toalett eredeti fényének visszaadásához ecet tartalmú tisztítószer használata, majd ennek hideg vizes leöblítése Az ecet a kemény víz nyomainak eltüntetésében is hatékony segítséget gyújt – hatóidőre érdemes ekkor is figyelni, javasolt fél órára a felületen hagyni.

 Az alapszabályokat a Master Clean szakértői osztották meg velünk, köszönjük!

 

Takarítás 5 alapszabálya Tovább
Légcsatorna tisztítás

Légcsatorna tisztítás

Szükséges rossz? Szükséges? Rossz?

Sokan gondolják úgy, hogy a kisebb keresztmetszetű levegő járatokban néhány milliméter por, mivel nem látszik, nem okoz problémát, a tisztítása pénzbe kerül, így felesleges.

Manapság egyre többet találkozunk a kifejezéssel, ami a légcsatorna tisztítást illeti. A tapasztalat azonban az, hogy az érintettek nagy része, még a mai napig nem tudja, hogy mi is ennek a témának a jelentősége. Elmondhatjuk, hogy találkoztunk számos elrettentő, de ugyanakkor sok követendő példával is az elmúlt évek folyamán, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

ple_legcsatorna_tisztitas_1_1.jpgKép: pinterest

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a modern légtechnikai rendszerekkel ellátott, 90-es évek végén, 2000-es évek elején épített épületek mára elérték azt a kort, amikor a szellőzőrendszereikkel az általános karbantartáson túl már igencsak foglalkozni kell. Ha az üzemeltetők eddig nem vették komolyabban szemügyre a rendszereik belső felületeit, érdemes megtenni – lehet érdekes élőlényekkel, képződményekkel fognak találkozni!

Az ideális helyzet az lenne, ha már a rendszerek megépítése során tisztítónyílás-ajtókon keresztül megtehetnék az ellenőrzést, de mivel a mai napig jellemző, hogy ezen tételt a beruházás során megspórolják, az ellenőrzés ilyen egyszerűen nem hajtható végre. Az első lépés ezért a tisztító nyílások kialakítása. De miért is van minderre szükség?

ple_legcsatorna_tisztitas_1_2.jpgKépek: pinterest

A komfortklíma tisztítása a nyári időszakban előtérbe kerülő feladat, sok szakember által sokféleképpen kezelt terület. Kérdések merülnek fel a jogszabályi hátteret illetően, illetve az egészségügyi hatásokat illetően is. Nos, jogszabály jelen területen is létezik - ha nem is olyan módon, hogy előírja a rendszerek kötelező tisztítását - a belső levegő minőségére vonatkozóan határoznak meg követelményeket és az érintett hatóságok egyre komolyabban veszik ezen terület ellenőrzését, jogszabályi hátterének biztosítását.

Egészségügyi szempontból nem kétséges a tisztítás szükségessége, amely több ezer elvégzett légminta-vételünk és kiértékelésünk alapján biztosan állítunk. Az évek során lerakódó poros szennyeződés sok esetben megfelelő táptalajt képezhet a különböző baktériumoknak, gombáknak, amelyek kórokozók is lehetnek. Allergiás megbetegedést, állandó irritációt okozhatnak az épületben tartózkodóknak. (Nem csak a „rettegett” legionella lehet veszélyes!) Találkoztunk már irodaházban olyan gombával (Criptococcus), amely az ember tüdejében nagyon gyorsan, nagyon nagy felületen szétterjedve okozhat komoly megbetegedést, akár halált is. Szakemberek állítják, hogy megfelelő szűrők használatával mindez elkerülhető.

ple_legcsatorna_tisztitas_1_3.jpgKépek: pinterest

Okozhat még „fejfájást” az üzemeltetőknek az építkezéskor vagy egy utólagos átalakításból származó szennyeződés a légcsatorna-hálózat belsejében. Ezek leginkább építési törmelék, gipszkarton darabok, valamilyen szigetelőanyag, amelyeknek apró részecskéi a beltéri levegőáramba kerülve komoly nyálkahártya irritációt, allergiás tüneteket idézhetnek elő szemben, orrban, garatban.

Mielőtt azonban bárki nekikezdene a légcsatornái kitisztíttatásának, a józanész használatával sok-sok pénz takarítható meg. Érdemes nem a legolcsóbb ár, hanem referencia és tapasztalata alapján hozzáértő szakértő csapatot felkérni. Javasoljuk a rendszer alapos feltérképezését mind mechanikai, mind mikrobiológiai oldalról olyan szakemberekre bízni, akik komoly technológiával és szakértelemmel rendelkeznek a különböző rendszerekben lévő „rendellenességek” kiszűrésére. Mérésekkel és egyéb vizsgálatokkal képesek pontosan meghatározni a tisztítást és a fertőtlenítés lépéseit. 

Ne csak az irodád legyen igényes és tiszta, hanem a légcsatornád is!

ple_legcsatorna_tisztitas_1_4.jpgKép: pinterest

Légcsatorna tisztítás Tovább
Managerek útvesztőjében

Managerek útvesztőjében

Sikeres irodabérlés szereplői

Vegyünk egy egyszerű esetet, szeretnénk irodát bérelni. Ez az elhatározás elsőre egy teljesen egyszerű feladatnak tűnik, aztán, ahogy egyre több szereplő és "sokféle" manager - bekerül a bérlési folyamatba, elveszítjük a fonalat, hogy ki kicsoda, miért vannak ennyien és kihez, milyen ügyben lehet fordulni? Nem olyan bonyolult ez, ahogy elsőre tűnik, nézzük is meg, hogy a bérlési folyamatban, melyik szereplő miben tud segíteni, miért felelős.

referenci_ik_pc_v2.jpgLátványterv - Horsens Partners - Scenelab

A bérlés kezdetén a legnagyobb segítséget egy ügynöktől más néven broker/agenttől kaphatjuk. Ő az a személy, aki az irodaházakban jelenleg elérhető bérleményeket ismeri, és igényeink alapján segíti a választásunkat. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő irodaházat és bérleményt, akkor kerülünk kapcsolatba az irodaház tulajdonosával, azaz az asset managerrel. Asset manager megbízásában lép be a projektbe a property manager, aki irodaház bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik. Property managerrel egyeztetjük a bérlési feltételeket, majd ez alapján megkötjük a bérleti szerződést az asset managerrel.

kivitelez_s-kep_pc_v2.jpgLátványterv - Horsens Partners - Scenelab

Ha megállapodtunk a bérlési feltételekben bekapcsolódik a folyamatba a project manager, aki a kibérelt irodaterületünk személyre szabásában segédkezik. A project manager fogja össze a bérlemény belsőépítészeti tervezését és majd a generál-kivitelezését. Ezzel egy időben tehát kapunk még plusz két szereplőt, a belsőépítész tervező csapatot és a generálkivitelező céget, akik ugyanúgy az property manager megbízásában dolgoznak azon, hogy a XXI. század elvárásainak megfelelő modern irodai környezetben végezhessük munkánkat.

bemutatkozas-kep_pc_v2.jpgLátványterv - Horsens Partners - Scenelab

A belsőépítészeti tervek elfogadását és kivitelezését követően sor kerül a bérlemény átadására, majd a beköltözésre. Az irodaház és az bérlemény használata során válik láthatóvá egy újabb szereplő, a facility manager, aki az irodaház takarítását, őrzését, karbantartását végzi, a property manager megbízásában.

Máris átlátható a folyamat, sikeres irodabérlést kívánunk!

Managerek útvesztőjében Tovább
Miért válasszunk automata ajtót?

Miért válasszunk automata ajtót?

Lakóházak vagy ipari épületek tervezésénél, felújításánál célszerű szem előtt tartani, hogy energiatakarékos automata ajtórendszerek alkalmazásával jelentősen csökkenthető az épületek energiafogyasztása, így azok ökológia lábnyoma is minimalizálható.001_2.jpgFoto: Record Ajtó

Az automata ajtó rendszerek jelentősen mérsékelhetik az épületek energiafelhasználását: a kényelem fokozása és a megnövelt funkcionalitás mellett a fenntartási költségek is csökkennek, hiszen optimalizálható a hideg-meleg levegő forgása, így a zöld építészet költséghatékonnyá is válik.

Az automata forgóajtók energiamegtakarításával kapcsolatban a massachusetts-i MIT egyetem hallgatói 2006-ban kutatást végeztek: az eredmények alapján a manuális ajtók nyolcszor annyi levegőt engedtek keresztül, mint az egyetemi kampuszon üzembe helyezett motorosan mozgatott forgóajtó. Mivel kevesebb levegő cserélődött, ezért az épület hőmérsékletének optimalizálására is kevesebb energiát kellett felhasználniuk.

Ezt a kísérletet támasztja alá az Amerikai Automata Ajtók Gyártóinak Szövetsége is, akik a motorosan mozgatott nyílászárók hőszigetelésének fontosságát emelik ki a túlzott energiafelhasználás kiküszöbölésére – hangsúlyozva, hogy az automata ajtók mozgatására már alacsony fogyasztású motorok is elérhetők. A szövetség közelmúltban végzett, közel 500 fő megkérdezésével készült felmérése szerint az automata ajtók használata az alábbi épületekben nagyon fontos:

 1. kórházakban: 98,2 %
 2. repülőtereken: 94,9 %
 3. hotelekben/motelekben: 86,8 %
 4. bevásárlóközpontokban: 84,0 %.

Összesen a megkérdezettek 98,9 százaléka részesíti előnyben a motorosan mozgatott ajtókat a manuálisan nyithatókkal szemben, bármilyen épületről legyen szó. A kutatás szerint az automata ajtók legfontosabb előnyei az elérhetőség, a biztonság és a könnyű kezelhetőség, valamint a hőmérséklet és a légkondicionálás szabályozásának lehetősége, így az energiatudatosság is. Sőt, a motorosan mozgatott nyílászárók nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, de a menekülési útvonalak szabadon tartása és a friss levegő folyamatos utánpótlása miatt is.

002_1.jpgFoto: Record Ajtó

Az automatika kis fogyasztása miatt a fejlettebb technikájú automata ajtók energiaszükséglete nagyon alacsony. Jó minőségű automata ajtók a gyors működésnek, a legtöbb esetben hőszigetelő üvegezésnek és a kiváló légzárásnak köszönhetően csökkentik jelentősen az épület hűtési-fűtési költségeit.003.jpgFoto: Record Ajtó

A piacvezető gyártók minőségi előírásokkal szavatolják, hogy ajtóik karbantartási igénye minimális szinten marad, így alkalmazásuk már rövidtávon megtérül. Mindemellett az automata ajtó rendszerek bármilyen lakó- vagy ipari épület színvonalát, presztízsét is emelik .

A cikk a Record Ajtó szakmai támogatásával készült.

Miért válasszunk automata ajtót? Tovább
Az igényes mellékhelyiség titka

Az igényes mellékhelyiség titka

A középületek - legyen az étterem, irodaház vagy akár egy sportlétesítmény – színvonalát a mosdó felszereltsége és állapota rendkívüli módon befolyásolja. Persze két összetevő szükséges egy kellemes és biztonságos mellékhelyiség kialakításához, az egyik a mosdó látogatók "neveltetése" – ez adott, a másik pedig a hulladékok megfelelő kezelése, melyet professzionális szintre fejleszthetünk.

paraline-platinum_-toilet-cubicle.jpgPinterest

A női mosdók intim hulladék kezelése talán az egyik legkényesebb témakör, mely számos higiéniai és környezetvédelmi kérdést vet fel.

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a műanyag származékokat, például a PET palackokat szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni, de mi a helyzet a jelentős mennyiségben keletkező intimhulladékkal?

A nem megfelelő helyre kidobott - vagyis a WC-be dobott - tamponok nem csak dugulást okoznak a csatornavezetékekben, hanem körülbelül hat hónap alatt bomlanak le a tengerben. A betétek és tamponok műanyag rétege végtelen ideig a környezetben marad, ha átkerült a víztisztításon.

Az intimhulladék környezeti hatásai a következők lehetnek:

 • helyi áradások a víz- és szennyvízelvezető csövek dugulása miatt;
 • a szűrők károsodása a vízkezelő üzemekben;
 • a vizek, folyópartok és strandok vizuális (és egyéb) szennyezése;
 • a közegészségi kockázat növekedése;
 • az ökorendszer, a növény- és állatvilág károsodása.

A brit Hulladékgazdálkodási Központ 2002 szeptembere és 2003 januárja között 213 nő egészségügyi betétekkel kapcsolatos szokásait vizsgálta. A viselkedéskutatás érdekes eredményt hozott. A nők nagytöbbsége a WC-be való kidobást alkalmazza, ez számos környezeti és hulladékgazdálkodási kérdést vet fel. Angliában a Women’s Environmental Network „Csomagold be és dobd a szemétbe” kampánynak hirdetett, melynek volt ugyan némi sikere, de kiterjedtebb országos információs nevelési és tudatosságnövelő kampányra van szükség az egészségügyi termékek elhelyezéséről, ha tovább akarjuk csökkentetni a szennyvízből származó szemét mennyiségét.

Szerencsére ma már léteznek olyan megoldások, amelyek nem csak, hogy az intimhulladék megfelelő elhelyezését teszik lehetővé, de például a BIOTAL kristály segítségével a HIV és a Hepatitis B vírus teljes elpusztítását is biztosítja épp úgy, mint a többi kórokozó baktérium megsemmisítését közvetlen érintkezés és párologtatás útján. Mindezek mellett megszünteti a bakteriológiai bomlás során kialakuló kellemetlen szagokat a keletkezés pillanatában.

002.jpg1X - B.. T o i l e t by Marco Petracci

A piacvezető mosdó higiéniával foglalkozó cégek számos megoldást kínálnak. Hazánkban jó néhány közösségi épület mosdójában találkozhatunk a Sanodor termékeivel, melyek egyszerű eszközökkel növelik a női mellékhelyiségek presztízsét.

"A tiszta helyiségek, a jól ápolt, profi kinézetű személyzet körülbelül 500%-kal növeli meg a bevételt."

L.R.H.

001.jpg

 

A cikk a Sanodor szakmai támogatásával készült.

Az igényes mellékhelyiség titka Tovább